Romania primeste 3,3 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru sustinerea IMM-urilor afectate de criza

Sambata, 11 Aprilie 2020, ora 14:42
18162 citiri
Romania primeste 3,3 miliarde de euro de la Comisia Europeana pentru sustinerea IMM-urilor afectate de criza
Foto: Facebook Margrethe Vestager

Comisia Europeana a aprobat masurile Guvernului roman pentru sustinerea IMM-urilor in contextul pandemiei de COVID-19, in valoare de 3,3 miliarde de euro.

"Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare a Romaniei in valoare de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizeaza sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) in contextul pandemiei de COVID-19. Schema a fost aprobata in temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020", a anuntat sambata Comisia Europeana.

Vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: "Datorita acestei scheme de ajutoare in valoare de 3,3 miliarde EUR, Romania va putea ajuta IMM-urile sa isi acopere nevoile in materie de investitii si de capital de lucru in aceste vremuri care ne pun la incercare, prin acordarea de granturi directe si de garantii publice pentru imprumuturi. Vom continua sa colaboram indeaproape cu statele membre in incercarea de a gasi solutii fezabile de atenuare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, in conformitate cu normele UE".

Romania i-a notificat Comisiei, in temeiul cadrului temporar, o schema cu un buget de 16 miliarde RON (aproximativ 3,3 miliarde EUR) ce vizeaza sustinerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19.

In cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub forma de: granturi directe si garantii de stat ce vizeaza creditele de investitii si finantarea capitalului de lucru.

Sprijinul acordat in temeiul acestei scheme va fi accesibil IMM-urilor care se confrunta cu dificultati ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19. Scopul schemei este de a ajuta intreprinderile sa isi acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investitii, astfel incat acestea sa isi poata continua activitatea.

Comisia a constatat ca masurile notificate de Romania respecta conditiile prevazute in cadrul temporar. In ceea ce priveste granturile directe, sprijinul per intreprindere nu va depasi 800.000 EUR, astfel cum se prevede in cadrul temporar. In ceea ce priveste garantiile de stat, valoarea imprumuturilor subiacente per intreprindere acoperita de o garantie este limitata astfel cum se prevede in cadrul temporar (garantiile sunt limitate la maximum sase ani si primele pentru comisioanele de garantare nu depasesc nivelurile prevazute de cadrul temporar).

Comisia a concluzionat ca masurile notificate de Romania sunt necesare, adecvate si proportionale pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar.

Pe acest temei, Comisia a aprobat masurile in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Cadrul temporar le permite statelor membre sa combine intre ele toate masurile de sprijin, cu exceptia imprumuturilor si a garantiilor care sunt acordate pentru acelasi imprumut, cu conditia sa nu se depaseasca pragurile prevazute de cadrul temporar. Cadrul temporar le permite, de asemenea, statelor membre sa combine toate masurile de sprijin acordate in temeiul cadrului temporar cu posibilitatile existente de acordare pentru intreprinderi a unui ajutor de minimis de pana la 25.000 EUR pe o perioada de trei ani fiscali pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol primar, de pana la 30.000 EUR pe o perioada de trei ani fiscali pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii si de pana la 200.000 EUR pe o perioada de trei ani fiscali pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in orice alt sector. In acelasi timp, statele membre trebuie sa se angajeze sa evite cumularea nejustificata de masuri de sprijin pentru aceleasi intreprinderi, in vederea limitarii sprijinului la ceea ce este necesar pentru a raspunde nevoilor reale ale acestora.

In plus, cadrul temporar vine in completarea altor numeroase posibilitati aflate deja la dispozitia statelor membre pentru a atenua impactul socioeconomic al pandemiei de COVID-19, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#bani europeni IMM criza, #fonduri europene sustinere IMM criza , #fonduri europene