Ziare.com

Romania risca sa piarda fonduri UE de 10 miliarde de euro, avertizeaza PNL cerand masuri urgente

Luni, 19 August 2019, ora 17:36

   

Romania risca sa piarda fonduri UE de 10 miliarde de euro, avertizeaza PNL cerand masuri urgente
Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.

"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.

Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.

Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.

Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.

"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic, pe orice traseu pe care vor sa se deplaseze in tara.

Guvernul este iresponsabil pentru modul in care a tratat marile proiecte de infrastructura. La ora actuala niciun proiect major de infrastructura, indiferent ca el este finantat din fonduri europene sau beneficiaza de alte forme de finantare, nu a fost lansat de actuala guvernare.

Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea. Romania risca sa piarda minim 10 miliarde de euro, din bani europeni la care are dreptul, in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.

Exista riscul major ca nivelul absorbtiei pe acest al doilea exercitiu financiar bugetar sa fie mai mic decat gradul de absorbtie pe primul exercitiu financiar bugetar 2007 - 2013", a aratat el.

Ludovic Orban a criticat si "blocarea lucrarilor de asigurare a navigabilitatii Dunarii" si "neutilizarea fondurilor europene pentru proiecte de infrastructura majora", facand referire la autostrazi si cai ferate.

"Proiecte majore de infrastructura pentru care exista finantare europeana sunt tinute blocate de actuala guvernare: tronsonul de autostrada Sibiu - Pitesti; autostrada Unirii Targu Mures - Iasi - Ungheni, in care desi Comisia Europeana si-a aratat clar disponibilitatea de finantare a studiului de fezabilitate si finantarea ulterioara a proiectului Guvernul a gasit de cuviinta sa faca cel mai rau lucru si anume sa rezilieze inclusiv contractul care era privitor la reactualizarea studiului de fezabilitate; autostrada Comarnic - Brasov; legatura intre Targu Mures si granita de vest, la Bors; tronsoane care au inceput si care bat pasul pe loc, cum sunt tronsonul de autostrada Lugoj - Deva, de asemenea tronsonul de autostrada de la Turda pana la Sebes.

Toate sunt blocate, intarziate, iar Guvernul acesta parca isi doreste sa nu construiasca infrastructura moderna. Acelasi lucru il gasim in domeniul feroviar, in care niciun proiect major de modernizare a infrastructurii feroviare pe coridorul paneuropean de la Constanta pana la Curtici nu a demarat, desi si aici avem fondurile europene, miliarde de euro la dispozitie, pentru finantarea acestor lucrari de modernizare", a adaugat el.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2013 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

După ce le-a fost distrusă economia la ordin...

....logic să depindem de pomeni europene!!! De ce liberalii nu au niciodată o soluție la problema ca avem mai multe importuri decat exporturi!!! Toată lumea cilivizata vorbește de PIB, noi de imprumuturi sau pomeni!!! Nimic nu e gratis...

 

Stimate Maramu1976,

1.Motivarea distrugerii "la ordin" a economiei si industriei romanesti face parte din ceeace putem numi "teorii ale conspiratiei", spre a ne explica in mod fals ceeace FSN si "proiectul economic Iliescu" a distrus imediat dupa 1992!Dupa Cehoslovacia, atunci eram cea mai industrializata tara din Est!
Refuzul privatizarii prin terapia de soc (cum a facut Polonia P.M. Balcerowicz) sub sloganul "nu ne vindem tara", a asigurat copiilor comunistilor reuniti in FSN sa devalizeze economic si financiar Romania!Imediat dupa 1989 au fost desfiintate Centralele Economice, banii lor au disparut in neant, intreprinderile au devenit "INDEPENDENTE", adica ale nimanui.A fost dezactivat/desfiintat imediat Comitetul Muncitoresc National care tinea sub supraveghere fimanciara si materiala intreprinderile de stat si institutiile financiare, incit averea nationala a ramas fara nici o administrare sau control institutional.Asa a putut fi devalizata fara nici o raspundere.Cum altfel puteau fi furate zecile de mii de intreprinderi din care au ramas in 2000 doar zidurile, incit la data primirii "foii de parcurs a integrarii" sa nu mai era decit mai nimic de privatizat?
A dat "ordin" cumva, cineva clasei politice si clientelei sale sa devalizeze economia si intreprinderile?
A dat cumva cineva dinafara ORDIN ca mediul economic national, aflat acum la indicele de competitivitate/functionalitate economica sa fie la nivelul (toxic pentru afaceri) de 74?
A dat cineva ordin PNL sa refuze un proiect de tara ori sa nu-l construiasca si propuna pentru alegerile prezidentiale sau pentru cele de la anul?Nici vorba, fiind vorba de rezultatul iresponsabilitatii si neangajarii la o schimbare pozitiva a intregii clase politice, deoarece nici noile partide inca nu vorbesc de vreo schimbare in economie, fluturind doar noi..."proiecte politice"!
2.A doua etapa a distrugerilor a survenit in 2007, prin distrugerea/ruperea P.N.Liberal de catre presedintele vremii!
Liberalii s-au putut REUNIFICA de abia dupa 10 ani,iar ceeace aveau ca "Program de dezvoltare eonomica 2004 - 2012" si ideologie economica (sub Tariceanu) s-a pierdut iremediabil, astfel ca tot ceeace mai fac acum liberalii - este sa CEARA una si alta guvernului actual.Aceste doua momente istorice cu bombele asezate sub economia romaneasca si liberalismul romanesc - nu au avut nici un ORDIN din parte cuiva!Ele sint creatie pur nationala,iar singura iesire din fundatura politica, economica si sociala in care am ajuns (cu mina noastra) este proiectul de tara, de reconstructie economica, industriala - liberala si social-democrata a Romaniei!Reconstructia industriala solicita un efort politic comun, fiindca saracia si stagnarea economica nu au nici o culoare politica!

....ce conspiratie bre ???.........

....nu s-au inhaitat in '92 ???....n-au aabandonat Basarabia tot in '92 ???....n-au primit viloaie si mertzane rolls-roayse in schimb ???....nu ne-au luat tot capitalul mai ales cel uman ????....doar nu credeam ca ne salvesc daimonii lucitori dupa ce ne-au vandut in '45!!!......
....trezirea adevarata a poporului este solutia!....si nu graparea fhundului la uoccidentu lucitor, imperialist daimonic, si degraba varsatoriu de natiuni pt. "pace"!......nicio conshpiratzie mincatz-ash!....vezi tu pe undeva autostrazi ???......trebuia sa producem 1 trillion pin acu si sa fim macar 30jde milioane!!!!....unde-i tara noastra ???...unde-i viata nostra ???...unde-i normalitatea ???...la amerlocea si shmerkel-makerel in buzunar!.......geba!.....sufletele noastre apartin vanzacilor de la viena si munich!!!!......nu-i conspiratie!....nici speranta!!......o sa intram iar in cel mai negru ceas al istorie pt.ca nu invatam niik si nu netrezim de buna voie!....nici macar n-am invatat sa nu vuotim totalitari in democratie !(ca probabil maramu)

in visteria romaniei

nu a intrat nici un euro pe vremea guvernului ciolos si nu am intrat in incapacitate de plati. sica mandolina viseaza ca de obicei. muresan si tudorache se lupta la bruxelles pentru ca romanii sa nu incaseze nici un euro, facand imagine negativa autoritatii de la bucuresti.

Esti jalnic medgi

Sigur ca in mintea voastra de psd-isti oricine este vinovat in afara de guvernul vostru marioneta.
Ciolos, Muresan, multinationalele, soros, oricine este vinovat numai panaramele voastre de ministrii si parlamentari nu.
Fratii vostrii intru antieuropenism, Polonia si Ungaria, stiu sa profite de ultimul cent pe care il pot lua de la UE, voi le-ati preluat numai ideile iliberale dar nu si actiunile pentru investirea la maxim in tarile lor a banilor europeni.
Guvernul psd-alde este o rusine si este singurul vinovat pentru pierderea a miliarde de euro care ne-ar fi putut fi de real folos.
Dar de, daca nu se poate fura din ei, nu sunt interesanti acesti bani.

1.Iata ca presedintele Orban al PNL a luat o masura ,,Istorica",

CERIND guvernului sa "accelereze procedurile privitoare la absorbtia fondurilor europene",altfel pierdem 10 miliarde de Euro!
Ce proceduri sa faca un guvern sau altul deoarece inca din 2006 prof. Ilie Serbanescu arata ca fara un program CONCRET de dezvoltare economica-pe obiective,evaluare de finantare pe fiecare dintre ele,cu termene de executie,responsabilitati institutionale si personale (si politice) banii UE NU pot fi utilizati de Romania!
Iata ca in marele sau interes si raspundere pentru dezvoltarea generala (industriala si agricola), Presedintele Orban a descoperit ca trebuie sa CEARA guvernului SA FACA,ce anume? pentru absorbtia si utilizarea banilor UE?
Aici se pare ca PNL nu intelege ca infrastructura de transport este numai o PARTE a dezvoltarii economice si industriale si fara reindustrializare vom transporta turistii catre orase ca Sibiu, Cluj, ocolind pe cele lipsite de orice viitor economic!
2.Cred ca semnalul de alarma care trebuie tras imediat este ca P.N.Liberal in frunte cu presedintele Orban NU au nici un "proiect de tara" care sa stabileasca viitorul industrial al tarii el trebuind sa propuna constructia unor obiective economice integrate,adica aducerea masiva a investitorilor industriali straini in zonele evaluate cu astfel de potential, odata cu infrastructuira industriala si de transport, deoarece simpla constructie rutiera nu inseamna dezvoltare, fara valorificarea sa industriala si agricola.
3.Proiectul de tara trebuie sa vizeze in primul rind schimbarea calitativa a mediului economic national, adica o functionalitate economica si institutionala catre indicele 1,ca al Coreii de Sud!Dupa aceea investitorii industriali vin fara a fi trasi de mineca!La indicele de functionalitate si competitivitate economica (dezastruoasa) 74,dupa 2008 nu a mai venit nici un investitor industrial major.Din pacate PNLiberal cere guvernului Dancila sa faca aceasta "REFORMARE pozituva" a mediului economic,nefiind capabil de a avansa/propune spre analiza si dezbatere un PROIECT DE TARA cu aceasta finalitate!
4.Acest lucru se intimpla cu doar 3 luni inainte de prezidentiale si de inceputul campaniei electorale pentru cele generale!
Ramine un mister NATIONAL de ce nu mi-a raspuns de aproape 3 ani la oferta unui proiect economic de tara,INMINAT personal d-lui Orban cu ocazia Sedintei Festive a Activului Central de la Tg. Jiu cu ocazia cistigarii acestei primarii de catre liberali!Pretul acestei lipse de raspuns este "cererea formala" ca PSD sa faca ceeace nu stie si este dator PNL pentru dezvoltare si utilizarea banilor UE,care fara proiectul de tara nu are fundamentul tehnic si programatic pentru atragerea si consumul celor 10 miliarde de Euro!Adica (din nou) numai bagarea "batului printre gardul PSD" in locul luarii de coarne a stagnarii economice si dezintegrarii industriale a tarii!

 

....bre....io-s liberal.......dar tonul lu matale e cam.....

...dizgratios!....se potriveste mai bine la "ceilalantzii"!....zau....si fara suparare!....
.....n-ai vazut c-au castigat euroalegerile stolojel si porumbac (si curushtete secu-media uslasul, mare mare amfitrion) ???...si inca in fata sorosistilor!....ca erea "domeniul" lor......da-o 'reac......ne-a spus tortionarul ala ca ne-au omorit toata intelectualitatea pina in '65!....ce mai vrem ???......ne mai ramine doar sa ne punem toti acel 6-6-6 pe frunte!......parca si vad acuma cum o sa ploua cu carnati si fonduri oiropene!....alea ereau de nussi-nussi pina sa ne ia totul!....n-avem de nicunele!....traim parc-am fi in razboi!....numai dupa siria suntem!......nu se ntrevede nicio speranta!.......avem juma din populatie orientalosi disciplinati!.....ramine klaunel la presedintie, nevrednicul, cu chesede la guvernare!.....in loc de-un orashel macar!....o s-avem un cincinal idem!....cui ii pasa de fonduri ????....cu-i ii pasa de romani........


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor