Sisteme energetice ecologice subventionate 90% de stat, pentru romani

Joi, 23 Octombrie 2008, ora 16:16
3990 citiri
Sisteme energetice ecologice subventionate 90% de stat, pentru romani

Programul Casa Verde, demarat joi de Executiv, le va permite romanilor sa cumpere si sa monteze sisteme energetice ecologice, subventionate in proportie de 90 la suta de stat.

Aceasta initiativa ii vizeaza pe romanii care locuiesc la casa, dar si asociatiile de proprietari si companiile.

Programul este structurat pe un sistem asemanator programului Rabla, costurile fiind suportate tot de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

Incepand din 5 ianuarie, fiecare doritor poate merge la firmele agreate de Fondul de mediu sa participe in program.

"Pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si minieoliene.Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrica sau incalzire", a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi, intr-o conferinta de presa.

Conform datelor ministerului, factura de apa calda ar putea fi redusa cu circa 60%, iar cea de incalzire cu aproximativ 30%.

Ulterior, impreuna cu firma cu care s-a decis sa lucreze, beneficiarul realizeaza un proiect, iar compania ii emite o nota de acceptare. In baza acestei note de acceptare, AFM suporta 90% din cheltuielile pentru locuintele private, 60% daca beneficiarul este o institutie de stat si jumatate daca solicitantul este o firma.

"Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei", a mai spus Korodi. Potrivit lui, programul va incepe in data de 5 ianuarie 2009 si se va derula pana la 5 decembrie 2009. Korodi a precizat ca programul este gandit sa fie unul multianual.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#mediu, #subventie, #energie, #factura, #lumina, #korodi, #ecologic , #fonduri europene