Teodorovici: Romania ar putea incasa o noua suma record de la UE in aceasta toamna

Sambata, 31 August 2013, ora 08:23
2091 citiri
Teodorovici: Romania ar putea incasa o noua suma record de la UE in aceasta toamna

Romania ar putea atinge in toamna acestui an un nou nivel record al sumelor incasate din fonduri europene, dupa reluarea platilor pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

"Romania a avut in luna iulie cea mai mare intrare de fonduri europene de la inceputul relatiei cu Uniunea Europeana, 731 milioane de euro. Sper ca acest varf va fi depasit inca o data in lunile urmatoare, in toamna acestui an, atunci cand speram, si sunt deja semnale pozitive, ca vom debloca si ultimul program ramas presuspendat, cel de Competitivitate", a declarat vineri ministrul Fondurilor Europene, intr-o conferinta de presa, la Constanta.

Teodorovici a spus ca 2013 este "cel mai greu an din punctul de vedere al fondurilor europene".

"In primul rand, 2013 este anul de varf in ceea ce priveste platile, asa a fost planificat inca din 2006. In al doilea rand, trebuie sa solutionam deficientele sistemului pe care Comisia Europeana le-a identificat pentru perioada 2009-2011. In al treilea rand, trebuie ca cele 2,5 miliarde de euro programate ca venituri la bugetul de stat pe 2013 sa fie realizate asa cum prevede Legea bugetului de stat si, desigur, ultimul punct este urmatorul cadru financiar - Acordul de Parteneriat pentru 2014-2020 cu tot ceea ce inseamna acesta: prioritati de finantare, structuri de management si programe operationale mai putine ca numar, o simplificare a sistemului, adica o abordare mult mai pragmatica", a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

In primele sapte luni ale acestui an, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Comisia a rambursat Romaniei fonduri in valoare de peste 1,46 miliarde de euro.

Teodorovici a afirmat ca obiectivul sau este ca in perioada 2014-2020 Romania sa atraga inca din primul an sume foarte mari si a cerut rigurozitate din partea managerilor de proiecte fata de firmele care executa lucrari, astfel incat cele care nu-si indeplinesc obligatiile la termen sa fie penalizate, conform contractelor.

De asemenea, ministrul MFE a anuntat ca incepand din 5 septembrie se vor semna cele peste 4.000 de proiecte pentru IMM-uri depuse inca din anul 2010 si ca in perioada imediat urmatoare vor intra in vigoare proceduri simplificate pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene, datorita abrogarii Ordinului nr 1.050/2012.

De altfel, in aceeasi conferinta de presa, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat societatilor care executa lucrari in cadrul proiectelor depuse pe Programul Operational Sectorial Mediu sa accelereze ritmul lucrarilor, in conditiile in care Guvernul deconteaza doar o treime din sumele pe care le-ar putea plati lunar.

"Fac un apel la tot ceea ce inseamna constructori care activeaza in zona mediului, fie ca vorbim de infrastructura apa-canal, fie ca vorbim de infrastructura de deseuri, sa tureze motoarele la maxim, deoarece ritmul lucrarilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai multi bani decat o face acum", a subliniat Rovana Plumb.

Cei doi ministri au participat vineri, la Constanta, la lansarea proiectului 'Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata pentru regiunea Constanta-Ilfov'. Proiectul, in valoare de 49.717.619 euro, este implementat de Regia Autonoma Judeteana de Apa.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...
Comentarii
imbacsitul
rank 5
Fraza "Romania ar putea..." se incadreaza la politicianisme!