UE ingheata fonduri de 4 miliarde de euro destinate Poloniei

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 11:26
2649 citiri
UE ingheata fonduri de 4 miliarde de euro destinate Poloniei

Comisia Europeana a blocat peste 4 miliarde de dolari destinati soselelor din Polonia, provocand controverse inainte de summitul european privind bugetul de saptamana viitoare.

CE a luat aceasta decizie dupa ce un procuror polonez a acuzat 11 persoane (10 directori ai unor mari firme de constructii si un director al agentiei poloneze de drumuri, GDDKiA) ca au planuit sa aranjeze preturile pentru licitatiile pentru proiectele co-finantate de UE, informeaza EU Observer.

Banii blocati fac parte din bugetul 2007-2013 din programul "infrastructura si mediu". Comisia ingheata si 382 de milioane de euro, fonduri necheltuite de Polonia din programul "dezvoltare estul Poloniei".

Intr-un comunicat de presa, CE a anuntat ca, pentru a debloca banii, Polonia trebuie sa "faca un control/audit amplu, pentru a stabili scopul potentialelor nereguli si riscul ca alte proiecte sa fi fost afectate".

"Acolo unde sunt descoperite nereguli, autoritatile poloneze ar trebui sa faca corecturi financiare si sa retraga cheltuiala in neregula din sumele cerute Comisiei", se arata in comunicat, care intareste: "Comisia are TOLERANTA ZERO cand vine vorba despre frauda".

De partea poloneza, decizia Comisiei a fost intampinata cu proteste.

Ministerul polonez al Dezvoltarii regionale a reactionat spunand ca decizia este "absolut nerezonabila".

Ministrul adjunct al Dezvoltarii regionale, Adam Zdzieblo, a calificat-o drept "brusca si fara justificare". "Credem ca CE o va retrage cat de curand posibil", a spus acesta.

Ministrul Dezvoltarii regionale, Elzbieta Bienkowska, a dat asigurari ca "sistemul polonez al selectarii proiectelor, al alegerii constructorilor este absolut corect si Polonia este partea afectata in acest caz".

La summitul de saptamana viitoare, liderul polonez Donald Tusk va incerca sa convinga tarile europene bogate ca Polonia trebuie sa primeasca mai multi bani in bugetul 2014-2020.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Comisia Europeana blocare fonduri Polonia, #fonduri europene Polonia , #fonduri europene