Unde au aterizat fondurile europene pentru agricultura?

Luni, 01 Iunie 2009, ora 12:14
2900 citiri
Unde au aterizat fondurile europene pentru agricultura?

Cluburi de ski sau de echitatie, coniac din cel mai fin, autoturisme Porsche. Este lista investitiilor din state din Uniunea Europeana care au beneficiat de subventii... agricole in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC).

Chiar daca pare sau nu greu de crezut, fermierii nu se regasesc intre cei mai mari beneficiari de ajutoare europene agricole.

Pe lista acestora se mai afla si Regina Elisabeta a II-a, a Marii Britanii, care detine terenuri numeroase, si care a primit de la PAC un pachet de 853.000 euro pentru anii 2003 si 2004, in timp ce fiul sau, printul Charles, a primit 333.000 euro.

In Marea Britanie, cel mai mare beneficiar este Casa Regala, scrie Lumeasatului.ro, citand France Presse.

"Contribuabilii europeni au dreptul sa stie cum le sunt cheltuiti banii. Numai transparenta permite imbunatatirea gestionarii acestor fonduri si numai astfel putem avea o dezbatere mai buna privind viitorul Politicii Agricole Comune", a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura.

In Franta, niciun agricultor nu face parte din primii 24 de beneficiari ai unor subventii mai mari de 500.000 de euro. In schimb, pe lista se afla grupul de produse de lux LVMH, pentru coniac, precum si alte grupuri industriale agroalimentare.

Agricultorii au impartit 9,5 din cele 10,3 miliarde acordate Frantei, adica au primit in medie cate 20.000 de euro pe an - mai putin de 2.000 de euro pe luna.

Obligativitatea transparentei in ceea ce priveste beneficiarii Politicii Agricole Comune vine ca urmare a unui acord intens negociat in 2006.

La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut s-a platit o mica parte din ajutoarele de dezvoltare rurala. In prezent, este vorba despre marea parte a subventiilor, ajutoare directe acordate agricultorilor, in valoare de 42,6 miliarde de euro.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#fonduri europene agricultura, #bani UE agricultura , #fonduri europene