Unde s-au dus subventiile pentru agricultori de la UE?

Vineri, 17 Iulie 2009, ora 23:45
2214 citiri
Unde s-au dus subventiile pentru agricultori de la UE?

71 de miliarde de euro: aceasta a fost suma pe care a acordat-o Uniunea Europeana anul trecut pentru subventiile oferite agricultorilor.

Proprietarii de pamant si fermierii au primit insa doar 37,5 miliarde de euro: restul s-au dus la marii producatori de alimente, fabrici de zahar, companii de distilare sau firme de catering pentru croaziere de lux.

Cel mai mare program de ajutoare pentru agricultura este cel al Uniunii Europene, utilizat pentru finantarea a numeroase companii care nu au absolut nicio legatura cu domeniul in sine, dupa cum arata o analiza a publicatieiNew York Times .

Este pentru prima oara cand tarile membre UE sunt obligate sa dezvaluie modul in care au utilizat fondurile pentru agricultura, Germania fiind singura tara care a refuzat sa ofere date privind aceste sume.

In Franta, compania care a primit cele mai multe fonduri a fost Groupe Doux (companie care proceseaza carnea de pui, care a primit 62,8 milioane de euro), urmata de 12 producatori de zahar care au primit, in total, 103 milioane de euro. Chiar si producatorul de dulciuri german "Haribo" (care produce faimosii ursuleti de jeleu) a primit 332.000 de euro.

Compania "Lgabue", care se ocupa de catering la croaziere si companii aeriene in Venetia a primit subventii de 128.000 de euro pentru zaharul si frisca "exportate" in stomacul clientilor sai.

E greu de estimat exact cati bani primesc firmele care nu au legatura cu agricultura, unele din datele oferite de statele membre fiind vagi, noteaza jurnalistii de la "New York Times".

Cu toate acestea, situatia nu e considerata alarmanta de catre cei din UE: "Dezvoltarea rurala nu se refera doar la ferme, are legatura si cu proiecte de mediu si economia.

De aceea, este in regula ca o parte din bani sa fie primiti de companii care3 nu activeaza in domeniul agriculturii, pentru ca ele creeaza locuri de munca si duc la prosperitate", explica Michael Mann, purtator de cuvant al CE.

Fermierii, sindicatele si unii analisti critica insa dur modul in care au fost folositi banii, sustinand ca prin aceste practici s-a deschis o "teaba de bani" pentru aristocratii care detin pamant insa nu il utilizeaza pentru agricultura.

Printre beneficiarii subventiilor pentru agricultura s-au aflat chiar si Regina Elisabeta a II-a si Printul Albert de Monaco: Regina a primit 778.812 de euro pentru fermele Sandringham din Marea Britanie si Printul a primit 507.972 de euro pentru fermele sale de grau din Franta. Mai multe manastiri ale Bisericii Romano-Catolice din Iralia, Spania, Austria si Franta au primit si ele bani de la UE.

"New York Times" noteaza ca un fermier roman poate primi pana la 400 de euro subventie de la UE, ori sumele primite de agricultori sunt mult mai mari in tarile dezvoltate.

In Catalunia, compania Ardis Roma a primit subventii pentru agricultura in valoare de 1,59 milioane de euro. Compania are ca obiect de activitate pavarea drumurilor.

"Drumurile pavate conecteaza satele si sunt folosite de tractoare", explica Georgina Pol Borras, reprezentant al autoritatilor locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#subventii agricultori, #fonduri europene agricultura , #fonduri europene