Ponta: Fondurile europene, un pariu ratat de membrii marcanti ai politicii

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 21:30
2415 citiri
Ponta: Fondurile europene, un pariu ratat de membrii marcanti ai politicii
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca fondurile europene au reprezentat un pariu pierdut de ceilalti membrii ai clasei politice, insa el doreste sa il castige.

"Am lucrat foarte bine cu agentiile de dezvoltare regionala si intentionez sa descentralizam si sa debirocratizam totul. Dupa atatia ani si atatea pariuri pierdute de toti membrii marcanti ai politicii, noi vrem sa castigam pariul cu deblocarea fondurilor europene", a precizat prim-ministrul, care a participat la sesiunea de semnare a circa 40 de cereri de finantare prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), in Calarasi.

"E o veste buna pentru cei care au proiecte depuse de mult timp, iar acum semneaza contractele de finantare", adaugat acesta.

Premierul a mai anuntat ca Executivul ar urma sa trimita saptamana viitoare Comisiei Europene cereri de rambursare in valoare de un miliard de lei in cadrul Programului Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

"Anul trecut si anul acesta, aproape impotriva tuturor asteptarilor, am reusit sa deblocam si Programul de Mediu, Programul Operational Regional (...), faimosul POSDRU, cel despre care nimeni nu credea ca va mai fi deblocat si la care, daca nu ma insel, saptamana viitoare suntem gata cu cereri de rambursare de un miliard de lei. Am aprobat corectiile financiare si saptamana viitoare (suntem - n.r.) in procedura de finalizare si transmitere catre Comisia Europeana (a cererilor in valoare de - n.r.) aproape un miliard de lei", a afirmat Victor Ponta la Calarasi.

El a aratat ca Romania a ramas cu un singur "corigent" pentru toamna, si anume Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Premierul si-a exprimat speranta ca si acest program va fi deblocat, dupa evaluarea Comisiei Europene, asteptata in cursul acestei luni.

Potrivit site-ului oficial, obiectivul general al POS-Cresterea Competitivitatii Economice il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii.

Masurile intreprinse vor genera pana in 2015 o crestere medie a productivitatii de circa 5,5% anual si vor permite Romaniei sa atinga un nivel de aproximativ 55% din media UE.

Guvernul a aprobat un imprumut de 850 de milioane de lei pentru a-i plati pe beneficiarii fondurilor UE

In plus, Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri un imprumut de aproximativ 850 milioane de lei de la Trezoreria Statului, suma urmand sa fie pusa la dispozitia Autoritatilor de Management pentru plata beneficiarilor de fonduri europene, a informat Ministerul Fondurilor Europene.

"Guvernul Romaniei a aprobat un nou imprumut, in valoare de aproximativ 850 milioane de lei, suma care va fi utilizata pentru efectuarea de noi plati catre beneficiari. Resursele asigurate de Guvern pentru plata beneficiarilor reprezinta un sprijin consistent pentru continuarea proiectelor, cu efecte pozitive pentru economia nationala, dar si un impuls pentru accelerarea absorbtiei fondurilor UE", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit unui comunicat.

#Ponta fonduri europene, #Ponta deblocare fonduri europene, #Ponta plati POSDRU, #Ponta pariu fonduri europene , #fonduri imm