Bani europeni la Sanatate pentru reteaua electronica si cardul electronic

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 23:03
1777 citiri

Contractele pentru finantarea introducerii retelei electronice si a cardului electronic, doua componente importante pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, au fost semnate, vineri, in prezenta premierului Emil Boc, de catre ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si presedintele CNAS, Lucian Duta.

Finantarea se face din fonduri europene nerambursabile, primite prin intermediul Ministerului Comunicatiilor, si este in valoare de 40 de milioane de euro.

In cadrul ceremoniei de semnare a contractelor, presedintele CNAS, Lucian Duta, a reliefat importanta acestor documente pentru functionarea unitara in sistemul de sanatate, dar si pentru dosarul electronic al pacientului, care va fi introdus treptat pe parcursul mai multor ani, incepand din 2012.

Lucian Duta a explicat ca prescriptia electronica va monitoriza consumul de medicamente, va sesiza daca apar medicamente in farmacii care nu au fost prescrise sau care sunt eliberate partial.

In ceea ce priveste dosarul electronic, presedintele CNAS a explicat ca acesta va asigura standardele privind istoricul medical al pacientului si va permite medicului sa acorde tratamentul indicat.

Prin aceste masuri se reduce timpul de asteptare pentru pacienti, creste calitatea serviciilor si se reduce frauda, dupa cum a sustinut Lucian Duta.

Ministrul Valerian Vreme a apreciat parafarea acestui parteneriat intre Ministerul Comunicatiilor si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, subliniind ca acesta va veni, in final, in folosul cetateanului. El a subliniat ca proiectul se inscrie in preocuparile ministerului si are ca obiectiv incadrarea in strategia nationala si cea europeana 2020, care creeaza liniile pe care trebuie sa le parcurga si Romania in cativa ani.

Prezent la ceremonie, ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a mentionat ca informatizarea sistemului este obiectivul principal al Guvernului, al MS si al CNAS si anume eficientizarea sistemului si utilizarea banului public in mod transparent.

Potrivit presedintelui CNAS, reteaua electronica si cardul electronic vor fi functionale, cel mai probabil, in 2011, dosarul electronic fiind un proiect mult mai amplu, care se va introduce treptat, pe parcursul a cativa ani. Cardul de sanatate va fi operabil, conform presedintelui Casei, de la sfarsitul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#card electronic sanatate, #CNAS carduri electronice , #fonduri nerambursabile