Oportunitatile vin si atunci cand stam acasa: Idei de afaceri cu fonduri nerambursabile, pe care le poti accesa imediat

Joi, 02 Aprilie 2020, ora 12:36
23752 citiri
Oportunitatile vin si atunci cand stam acasa: Idei de afaceri cu fonduri nerambursabile, pe care le poti accesa imediat
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cand criza generata de noul coronavirus va trece si lumea va reveni treptat la ritmul normal, vom avea, probabil o surpriza: multe afaceri se vor fi inchis si multe servicii vor ramane fara acoperire.

Tocmai de aceea, poate ar fi util sa privim in perspectiva, din linistea izolarii: ce am putea face pentru viitorul nostru, pentru atunci cand lucrurile vor reveni la normal?

Poate ca acum este momentul sa te gandesti la o afacere. Iar daca nu dispui de banii necesari, expertii AVISSO au alcatuit pentru tine un calendar cu urmatoarele perioade in care poti depune un dosar pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru ideea ta.

Lista, desi nu este exhaustiva, include cele mai interesante tipuri de finantari nerambursabile disponibile pentru mediul de afaceri, cu tipurile de proiecte care sunt eligibile si detaliile aferente.

SMEs' Growth: Pana pe 28 mai 2020, poti apela la fonduri norvegiene pentru o finantare intre 200.000 euro si 2 milioane de euro

Rata de cofinantare este variabila (in functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate).

Conform unor estimari prezentate de catre operatorul de program, pe apelul anterior, media ajutorului nerambursabil s-a situat la cca. 45% din valorile eligibile ale proiectelor.

Se acorda finantari in trei domenii:

Green Industry Innovation (buget 11,06 milioane de euro):

- Dezvoltarea, implementarea si investitia in tehnologii inovatoare prietenoase cu mediul

- Dezvoltarea de produse si servicii "verzi"

- Dezvoltarea si implementarea "proceselor de productie verzi"

Blue Growth (buget 3,7 milioane de euro):

- Dezvoltarea si investitiile in supra-structuri maritime

- Dezvoltarea de solutii legate de transportul maritime

- Dezvoltarea si investitiile in turismul de coastra sau maritime

- Dezvoltarea si investitii in biotehnologii "albastre"

- Dezvoltarea si investitiile in resurse aferente exploatarii miniere a fundului marii

- Dezvoltarea de solutii de energie albastra

- Dezvoltarea de solutii inovatoare in pescuit si acvacultura

- Dezvoltarea de solutii inovatoare legate de gestionare a gunoiului si deseurilor maritime

- Dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru rezervele de apa, inclusiv desalinizare

IT&C (buget 3,7 milioane de euro):

- Dezvoltarea produselor/proceselor/solutiilor ITC

- Dezvoltarea produselor/proceselor/solutiilor care integreaza tehnologii ITC

Pana pe 22 mai 2020, poti depune dosarul pentru Programul AAL (Active Assisted Living)

Finantarea disponibila: daca liderul de proiect este din Romania - 250.000 de euro; daca entitatea din Romania este partener in proiect - 200.000 de euro.

Se finanteaza proiecte de colaborare inovatoare, transnationale si multidisciplinare ce au in vedere produse/servicii IT&C dedicate "active ageing" (imbatranirii active) si programelor de "assisted living" (trai asistat).

Domeniile AAL includ solutii pentru Active Living, cum ar fi in munca si formare, dezvoltare abilitati, pentru informare si comunicare, solutii in domeniul sanatatii si ingrijirii, al vietii si al constructiilor, al mobilitatii si al transportului, sigurantei si securitatii.

Intre 19 mai si 7 octombrie, poti depune dosar pentru Horizon 2020: EIC Accelerator - Apel pentru afacerile inovatoare

Finantarea disponibila este intre 500.000 si 2,5 milioane de euro (finantare 70%) + 15 milioane de euro in equity.

Se finanteaza produse inovatoare, scalabile la nivel european/ mondial, "close to market".

Activitatile eligibile: prototiparea; miniaturizarea; scalarea; proiectarea; verificarea performantelor; testarea; demonstrarea; dezvoltarea liniilor-pilot; validarea pentru replicarea pe piata, inclusiv alte activitati menite sa aduca inovarea in pregatirea si maturitatea investitiilor pentru absorbtia pietei.

Intre 9 iunie si 27 octombrie, se depun dosarele pentru Horizon 2020: Fast Track to Innovation (FTI)

Finantarea, in acest program, este de maximum 3 milioane de euro (finantare: 70% pentru companiile cu profit, 100% pentru companiile non-profit).

Se finanteaza consortii care cuprind intre trei si cinci entitati juridice, stabilite in cel putin trei state membre diferite ale UE sau ale statelor asociate Orizont 2020.

Activitatile finantate pot fi: Pilotarea; Testul; Validarea sistemelor in conditiile de lucru din lumea reala; Validarea modelelor de afaceri; Cercetarea pre-normativa si stabilirea standardelor.

POR 1.2. - Dezvoltarea unui model conceptual inovativ (Proof-of-Concept)

Perioada de depunere pentru acest program este inca necunoscuta (ghidul este in curs de validare, in urma dezbaterii publice), insa stim deocamdata ca toate regiunile vor fi eligibile pentru o finantare de pana la 200.000 de euro.

Apelul vizeaza maximizarea valorii cercetarii intr-unul dintre sectoarele de specializare inteligenta pentru a verifica potentialul de inovare, de comercializare si valorificare economica si sociala al unui concept dezvoltat de o intreprindere.

Se finanteaza investitii in activitati cu caracter inovativ realizate de IMM-uri cu scopul principal de a demonstra functionalitatea si de a verifica un anumit concept de produs, serviciu sau proces care poate fi realizat si introdus pe piata.

Printre domeniile eligibile: bioeconomie, TIC, spatiu si securitate, energie, mediu si schimbari climatice, eco-nano-tehnologii si materiale avansate, sanatate.

Va fi obligatia solicitantului sa demonstreze ca proiectul are in vederea realizarea unei cercetari inovative privind nivelul de dezvoltare tehnologica cu scopul de a demonstra trecerea temei de cercetare de la TRL 3 la TRL 4 si/sau TRL5 cu scopul de a demonstra functionalitatea si de a verifica un anumit concept de produs, serviciu sau proces care poate fi realizat si pus pe piata.

Solicitantul va trebui sa demonstreze necesitatea activitatilor propuse spre finantare pentru atingerea scopului proiectului.

Propunerile de proiecte se vor incadra intr-una din situatiile urmatoare:

- se porneste de la un demonstrator experimental de laborator (TRL 3) si se concretizeaza un model conceptual inovativ printr-o tehnologie validata in laborator (TRL 4) (se parcurge o etapa de dezvoltare);

- se porneste de la un demonstrator experimental de laborator (TRL 3) si se concretizeaza un model conceptual inovativ printr-o tehnologie la scara redusa sau marita validata ca un ansamblu unitar cu reproducerea prin similitudine a conditiilor reale de functionare (TRL 5) (se parcurg doua etape de dezvoltare).

POR 2.2 - Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor

Perioada de depunere: 4 mai - 4 iunie 2020.

Solicitantii eligibili in cadrul acestui apel de proiecte sunt cei care se incadreaza in categoria IMM-urilor non-agricole din mediul urban sau a intreprinderilor mijlocii non-agricole din mediul rural.

Domeniile eligibile:

Productie / Fabricare

Deseuri

Turism / spatii de cazare / unitati de restauratie, catering

Editare

Software orientat client

Activitati medicale

Centre de fitness / centre sportive

Activitati recreative

In cadrul acestui proiect, valoarea ajutorului nerambursabil este cuprinsa intre 200.000 si 1.000.000 de euro.

Desigur, exista si programe cu finantare RAMBURSABILA.

Programul IMM INNVEST - credite cu dobanda subventionata, cf. OUG 29/2020

IMM INNVEST este un program cu finantare rambursabila, in care Ministerul Finantelor va garanta pana la 80% din valoarea finantarilor acordate IMM.

Valoarea maxima a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depasi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, in limita a 5 milioane lei.

Pentru creditele de investitii, valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei.

Valoarea maxima cumulata a finantarilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul acestei facilitati este de 10 milioane de lei.

Pentru microintreprinderi sau intreprinderi mici, statul va acorda garantii pentru credite/linii de credit pentru finantarea capitalului de lucru, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente creditului garantat de stat in procent de maximum 90%.

Valoarea maxima a finantarilor va fi de 500.000 de lei pentru microintreprinderi si de 1 milion de lei pentru intreprinderile mici.

Ministerul Finantelor va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru microintreprinderi, cat si pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Dobanda va fi subventionata de la momentul acordarii creditului pana la data de 31 martie 2021.

Acordarea subventiei de dobanda se mentine in anii 2021-2022, incepand cu luna aprilie 2021, doar in conditiile in care cresterea economica estimata de CNSP pentru acesti ani se situeaza sub nivelul celei inregistrate in anul 2020, si se stabileste prin hotarare de guvern.

Obligatiile fiscale restante si alte creante bugetare se vor achita din creditul/ linia de credit pentru capitalul de lucru acordate in cadrul programului.

Perioada de garantare a creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru va fi de 36 de luni cu posibilitatea prelungirii cu 36 de luni.

Pentru creditele de investitii, perioada este de 120 de luni.

MFP va acoperi de la buget si comisionul de administrare pentru acoperirea costurilor de acordare si monitorizare a garantiilor acordate de FNGCIMM.

Schema de ajutor de stat: Hotarare de Guvern nr. 807 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie

Depunerile continua in acest program, pana pe 31 decembrie 2020.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.

Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 4,5 milioane de lei.

Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Oportunitati de finantare sunt destule, doar idei bune sa fie!

O.D.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#idei afaceri fonduri nerambursabile, #fonduri nerambursabile 2020, #calendar programe fonduri nerambursabile 2020 , #fonduri nerambursabile