Imprumutam cu dobanda de la FMI si CE, dar pierdem fonduri nerambursabile

Marti, 08 Februarie 2011, ora 11:27
1676 citiri
Imprumutam cu dobanda de la FMI si CE, dar pierdem fonduri nerambursabile

Guvernul roman imprumuta cu dobanda de la FMI si Comisia Europeana, insa isi permite luxul de a pierde fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, arata europarlamentarul PNL Ramona Manescu.

Europarlamentarul PNL avertizeaza ca Romania va pierde banii europeni pe care nu ii absoarbe pana in 2014.

"Pentru Romania, urmatorii trei ani sunt foarte importanti in ceea ce priveste utilizarea fondurilor ramase (restul de 20 de miliarde de euro). Suma pe care nu vom reusi sa o cheltuim pana la sfarsitul acestei perioade de programare, va fi alocata, incepand cu 2014, altui stat membru, mai performant", a declarat Ramona Manescu.

Manescu precizeaza ca nu sunt sanse mari ca Romania sa poata absorbi acesti bani in urmatorii ani, avand in vedere ritmul lent in care se desfasoara absorbtia fondurilor europene.

"Presedintele Traian Basescu tocmai a realizat ca Romania trebuie sa aiba ca prioritate absorbtia fondurilor europene si asta abia dupa patru ani de la inceperea perioadei oficiale de implementare a proiectelor. Mult prea tarziu, in conditiile in care tara noastra mai are de absorbit circa 20 de miliarde de euro in urmatorii ani, bani pusi la dispozitie de Uniunea Europeana.

Este foarte greu de crezut ca acest lucru se va intampla pana in anul 2013, daca pana acum, tara noastra a absorbit, conform rapoartelor Comisiei Europeane, doar 8% fonduri europene alocate", spune aceasta.

Chiar daca banii europeni nu sunt eficient atrasi de Romania, Guvernul se imprumuta de la institutii financiare internationale la dobanzi mari, adauga Manescu.

"Pana acum tara noastra a imprumutat aproape 19 miliarde de euro de la institutiile internationale. Acesti bani vor fi platiti de romani, in urmatorii ani, cu o dobanda usturatoare, in timp ce fondurile europene sunt nerambursabile", arata Ramona Manescu.

#Ramona Manescu, #Manescu fonduri europene, #Romania fonduri europene , #fonduri nerambursabile