Romania primeste fonduri nerambursabile de 306 milioane de euro

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 18:42
2965 citiri
Romania primeste fonduri nerambursabile de 306 milioane de euro

Romania va primi 306 de milioane euro drept finantare nerambursabila din partea autoritatilor din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, ca parte a programului de reducere a discrepantelor sociale si economice intre tarile din Spatiul Economic European (SEE).

Finantarea va fi acordata in baza a doua memorandumuri semnate, miercuri, la sediul Guvernului, de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, si reprezentantii celor trei state finantatoare.

Romania a agreat 11 proiecte predefinite din bani europeni nerambursabili

Romania va beneficia astfel, in intervalul 2014-2020, de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Sumele au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Granturile SEE si cele Norvegiene 2009-2014 vor sprijini proiecte in 23 de domenii, fiecare domeniu fiind gestionat de un operator de program, in cele mai multe cazuri acesta fiind o institutie publica romaneasca sau o organizatie neguvernamentala.

In unele cazuri, gestionarea se va realiza in comun de catre operatorul de program si un partener, respectiv o entitate dintr-una din tarile donatoare.

"Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70 %, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat ministrul Orban.

UE ar putea suspenda acordarea fondurilor nerambursabile - surse

Memorandumurile semnate la 21 martie 2012 stabilesc cadrul general de alocare a fondurilor, care este, in linii mari, asemanator celui pentru fondurile structurale si de coeziune. In perioada urmatoare, operatorii de programe in colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene si in consultare cu Oficiul Mecanismului Financiar de la Bruxelles vor elabora fise detaliate pentru fiecare dintre cele 23 de domenii de finantare. Fisele vor preciza beneficiarii, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile, proceduri de lucru. Dupa aprobarea fiselor, vor fi lansate cereri de proiecte.

Intervalul 2014-2020 reprezinta a doua perioada de asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei prin cele doua mecanisme. In baza granturilor anterioare, 2004-2009, Romania a beneficiat de 98,5 milioane de euro pentru proiecte din domenii precum protectia mediului, cresterea eficientei energetice, dezvoltarea durabila, sanatate, cultura, consolidarea societatii civile.

#Norvegia Islanda Liechtenstein nerambursabile, #fonduri nerambursabile Romania , #fonduri nerambursabile