UE ar putea suspenda acordarea fondurilor nerambursabile - surse

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 11:46
1764 citiri
UE ar putea suspenda acordarea fondurilor nerambursabile - surse
Foto: Adevarul

Autoritatile europene analizeaza mai multe rapoarte ale Comisiei Europene despre cum sunt folosite in Romania fondurile nerambursabile, fiind posibila intreruperea acordarii acestora, potrivit unor surse.

"Comisia este in curs sa decida daca neregulile constatate sunt sistemice sau nu. Daca sunt sistemice, se poate merge pana la suspendarea totala a platilor pentru anumite programe si chiar pentru toate programele", au spus sursele, pentru Ziarul Financiar.

De altfel, chiar si presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania risca suspendarea temporara a utilizarii banilor europeni, daca nu sunt rezolvate problemele legate de utilizarea acestor fonduri.

Recent, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost implicat intr-un scandal legat de fondurile europene, in cazul unor achizitii publice de la Teleorman, caz investigat si de Comisia Europeana.

Pe de alta parte, Dragnea sustine ca este victima unei campanii de denigrare in spatele careia se afla mai multi oficiali, in speta Catalin Vatafu, directorul general al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). In plus, el a adaugat ca este doar o "comanda de presa".

In perioada 2007 - 2013, Romania avea dreptul la fonduri totale de 19,6 miliarde de euro, pentru cele opt programe sectoriale. Doar 12% din aceasta suma a fost atrase pana in prezent.

#fonduri nerambursabile, #suspendare fonduri Uniunea Europeana , #fonduri nerambursabile