Vreti sa faceti afaceri in agricultura? Iata cum puteti obtine bani europeni

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 07:31
11641 citiri
Vreti sa faceti afaceri in agricultura? Iata cum puteti obtine bani europeni

Romanii care doresc sa-si construiasca o afacere in domeniul agriculturii au la dispozitie fonduri europene de peste 220,5 milioane de euro, prin masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole".

Din aceasta suma, zece milioane de euro sunt acordate pentru sprijinirea fermelor de semi-subzistenta.

Restul este impartit pe trei segmente majore: standarde din sectorul de crestere a animalelor (50 de milioane de euro), pentru sectorul vegetal (64,23 de milioane de euro) si pentru sectorul animal (96,3 milioane de euro).

Fiecare persoana sau firma interesata poate obtine finantare nerambursabila de maximum 1,6 milioane de euro.

In perioada 17 aprilie - 31 mai, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de proiecte.

Programul are drept obiective introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, cresterea nivelului calitatii productiei, productia energiei din surse regenerabile, dar si adaptarea exploatatiilor la standardele comunitare, cresterea veniturilor exploatatiilor agricole si incurajarea fenomenului de asociere.

Cine poate lua fonduri pentru agricultura

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitantii trebuie demonstreze ca practica, in principal, activitati agricole, in cazul unei activitati existente. Astfel, este nevoie sa faceti dovada ca veniturile din activitatile agricole reprezinta cel putin 50 la suta din totalul veniturilor de exploatare.

Categoriile pe beneficiari eligibili pentru fondurile nerambursabile sunt: persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, societatile in nume colectiv (SNC), societatile in comandita simpla (SCS), societatile pe actiuni (SA), societatile pe comandita pe actiuni (SCA), SRL-urile, societatile comerciale cu capital privat, cele agricole si societatile cooperative agricole, grupurile de producatori si cooperativele agricole.

In schimb, nu pot accesa aceste fonduri exploatatiile agricole de subzistenta, care produc exclusiv pentru consumul propriu, si nici organizatiile de producatori din sectorul legume si fructe pentru investitiile sprijinite prin Pilonul I (baza pentru platile directe si pentru masurile de piata finantate prin Fondul European pentru Garantare in Agricultura) al Politicii Agricole Comune.

Ce conditii trebuie sa indepliniti

Pentru a putea obtine banii, proiectul trebuie sa respecte mai multe conditii:

- Sa fie conform cu obiectivele masurii, urmand ca, in studiul de fezabilitate/memoriul justificativ, sa se descrie conformitatea.

- Sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze ca se imbunatateste performanta exploatatiei agricole, la data darii in exploatare a investitiei.

- Sa demonstrati pregatire profesionala in raport cu proiectul.

- Beneficiarul trebuie sa declare ca va confinanta investitia si sa prezinte si sursa cofinantarii.

- Beneficiarul trebuie sa demonstreze ca a facut toate demersurile pentru a primi avizele si acordurile necesare investitiei: sanitar-veterinar, sanitar, fitosanitar si de mediu.

Prin aceasta masura nu se pot accesa bani pentru mai multe investitii, cum ar fi achizitionarea de terenuri sau de bunuri la mana a doua, constructia sau modernizarea locuintei, costurile operationale sau chirii, achizitia de mijloace de transport pentru uz personal, pentru cresterea animalelor de blana, investitii in sectorul pisciculturii si acvaculturii sau pentru producerea pomilor de Craciun.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...