Colterm Timisoara se modernizeaza pe bani europeni

Duminica, 01 August 2010, ora 12:41
1918 citiri
Colterm Timisoara se modernizeaza pe bani europeni

Uniunea Europeana aloca 27 de milioane de euro nermbursabili pentru retehnologizarea companiei de termoficare Timisoara. Este primul proiect aprobat din fonduri structurale pe care le acorda UE Romaniei.

Colterm Timisoara furnizeaza agent termic la peste 224.360 de locuitori, reprezentand 73% din populatia totala, precum si la majoritatea institutiilor publice si sectoarelor de servicii.

Ca institutia sa se incadreze in cerintele UE, Primaria Municipilui Timisoara a demarat "Proiectul de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timisoara, in vederea confirmarii la normele de protectia mediului privind emisiile poluante in aer si pentru cresterea eficientei in alimentarea cu caldura urbana".

Recent, Primaria Municipiului Timisoara a primit confirmarea scrisa ca a fost aprobata de catre Comisia Europeana finantarea respectivului proiect. Suma alocata este nerambursabila si se ridica la 27.131.224 de euro, jumatate din valoarea totala de 54.262.449 euro, celalalta jumatate urmand sa fie asigurata de guvernul roman si consiliul local.

Prin acest proiect, doua mari probleme vor putea fi rezolvate: reducerea pierderilor la Colterm, care maresc pretul de cost si reducerea noxelor, deoarece exista multe reclamatii de la cetateni nemultumiti de poluarea de la CET Sud.

Ca urmare, din acest an, va incepe derularea proiectului, care este si primul proiect pentru Timisoara finantat din Fondurile Structurale pe care le acorda Uniunea Europena Romaniei. Investitiile vor consta in rabilitari de cazane, pompe, retele de distributie si centrale termice. Obiectivul este cresterea eficientei energetice a centralelor de termoficare si reducerea noxelor si implicit a poluarii.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...