Raport Banca Mondiala: Competitivitatea oraselor romanesti si refacerea economica geografica

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 14:07
2462 citiri
Raport Banca Mondiala: Competitivitatea oraselor romanesti si refacerea economica geografica

Progresul economic, social si de mediu al Romaniei a fost semnificativ in ultimul deceniu si o mare parte din aceasta performanta a fost generata de cateva centre urbane.

Cu toate acestea, orasele din Romania continua sa se confrunte cu o serie de provocari critice, printre care saracia, slaba conectivitate cu pietele mari din Europa de Vest, lipsa furnizarii serviciilor de baza si calitatea generala a vietii.

Fondurile structurale pot oferi finantare pentru a raspunde provocarilor mentionate mai sus.

Din septembrie 2012, s-au depus eforturi pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE de catre Romania.

Cateva servicii ale Bancii Mondiale au reprezentat un factor important in acest proces. In primul rand, studiul privind Competitivitatea Oraselor este o aplicatie a Raportului despre Dezvoltarea globala din 2009: Remodelarea Geografiei Economice, care a oferiot cadrul pentru cum institutiile, infrastructura si politicile de interventie pot ajuta la dezvoltare.

In al doilea rand, raportul strategiilor de integrare a comunitatilor marginalizate a contribuit la o radiografie a fenomenului de marginalizare in comunitatile urbane.

Acestea studii au ajutat la o imagine de ansamblu pe care guvernul roman o foloseste pentru a absorbi fonduri UE si pentru a obtine cea mai mare valoare pentru bani, concentrandu-se sa intervina in zonele critice, printre care:

- imbunatatirea serviciilor in zonele mai putin dezvoltate pentru a acoperi nevoile de baza ale oamenilor.

- masuri pentru comunitatile marginalizate.

- o mai buna calitate a vietii in orase.

Estimarile arata ca Romania va absorvi 55 de miliarde de dolari din fondurile structurale ale UE fiind sursa cheie de investitii pentru urmatorii sapte ani.

Beneficiarii acestor actiuni sunt oamenii din Romania, mai ales comunitatea marginalizata de etnici rromi, estimata la 2-3 milioane de persoane.

A.G.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...