Ziare.com

Avertisment: Romania risca sa piarda fonduri europene la finalul anului

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 12:12

   

Avertisment: Romania risca sa piarda fonduri europene la finalul anului
Romania nu a indeplinit doua treimi din conditionalitatile agreate cu Comisia Europeana, astfel ca la finalul anului riscam suspendarea unor fonduri UE, a avertizat, vineri, europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

"In Acordul de Parteneriat dintre Romania si Comisia Europeana sunt prevazute 36 de conditionalitati ex ante pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a utiliza eficient fondurile europene.

Desi au trecut 18 luni de la aprobarea acordului, Romania nu a indeplinit decat 13 dintre aceste conditionalitati, iar, daca pana la finalul anului in curs nu se indeplinesc restul de 23 de conditionalitati, Romania risca sa aiba plati suspendate de Comisia Europeana pentru o parte din fondurile europene.

Sunt domenii de investitii esentiale pentru Romania in care inca nu s-au indeplinit aceste conditionalitati, printre care achizitiile publice, sectorul de transport, infrastructura de cercetare si inovare, politicile din domeniul pietei muncii si reforma administrativa", a declarat deputatul european Siegfried Muresan, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

El a avertizat ca mai avem doar 10 luni la dispozitie, asa ca Guvernul condus de Dacian Ciolos va trebui sa se miste de trei ori mai repede decat au facut-o autoritatile pana in prezent pentru a recupera intarzierile mostenite de pe vremea fostului premier, Victor Ponta, dar si pentru a evita suspendarea platilor la sfarsitul anului.

"Avem deja 8 ani de experienta in gestionarea fondurilor europene in calitate de stat membru. Nu vom mai avea ncio scuza daca vom fi iarasi codasii Europei in absorbtia banilor europeni", a mai spus Siegfried Muresan.

Romania nu a indeplinit doua treimi din conditionalitatile agreate cu Comisia Europeana si risca, la finalul anului, sa...

Posted by Siegfried Muresan on 12 Februarie 2016


Cu ce propuneri a venit MFE

Problema a fost adusa in discutie si de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), la inceputul lunii februarie.

Planurile lui Ciolos pentru absorbtia de fonduri europene

MFE a propus si cateva masuri pentru a indeplini toate conditionalitatile pana la finalul anului:

  • Organizarea de reuniuni lunare cu ministrii care conduc institutiile responsabile de indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, aflate in risc de neindeplinire (cu participarea prim-ministrului) ;
  • Organizarea de reuniuni saptamanale bilaterale cu ministerele pentru a analiza in detaliu activitatile necesare pentru indeplinirea acestor conditionalitati; 
  • Desemnarea unor responsabili pe acest subiect (la nivel de decizie tehnic si politic, daca este cazul) ;
  • Elaborarea unei note de decizii pentru fiecare dintre actiuni, cu termene detaliate, asumate la nivel inalt, care sa fie sustinute la reuniunea anuala cu Comisia Europeana;
  • Raportarea lunara a stadiului indeplinirii conditionalitatilor ex-ante de catre ministerele / autoritatile responsabile, centralizarea la nivelul MFE si raportarea in sedinta de Guvern si catre Comisia Europeana (cu o saptamana in avans fata de data reuniunii cu ministrii - premier).

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3663 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cuvernul tehnocrat, alcatuit majoritar din adevarati specialisti in

domeniile cheie, au inceput sa isi dovedeasca competenta. Au analizat si pus problema absorbtiei fondurilor in perspectiva (in 3 ani 13 din 36 de conditii indeplinite). Apoi au asumat ceea ce trebuie facut in timpul ramas, un termen scurt. Fiind specialisti la curent cu practicile europene, sper sa aiba succes si sa permita tarii sa obtina fonduri europene necesare in infrastructura, economie, sanatate, educatie, social, etc.
Am impresia ca acest guvern Ciolos stie sa guverneze si va guverna bine pana la sfarsitul scurtului sau mandat.

Este bine sa criticam cind trebuie dar sa si recunoastem merite atunci cand exista.

 

Din nou, "Romania risca sa piarda .....

... fonduri europene la finalul anului"! Ãia umblã cu sacul de bani dupã romani, dar..... "noi nu ne vindem tara"????
Lãsati-ne, cã ne-o furãm noi singuri! Si rãmanem mai departe ultimele gãini ale Europei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor