CE nu lasa pe nimeni in urma: Romania, ajutata de noi reguli sa atraga mai multe fonduri UE

Luni, 04 Mai 2015, ora 18:43
3628 citiri
CE nu lasa pe nimeni in urma: Romania, ajutata de noi reguli sa atraga mai multe fonduri UE

Comisia Europeana a adoptat, luni, noi reguli pentru a ajuta statele membre, inclusiv Romania, cu o rata scazuta de absorbtie a fondurilor de coeziune sa atraga cat mai multi bani europeni din perioada 2007-2013, comisarul Corina Cretu precizand ca Executivul european nu va lasa pe nimeni in urma.

CE a adoptat, luni, o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013, un document ce explica in detaliu pasii de urmat de catre statele membre si de catre Comisie, in vederea finalizarii programelor de politica de coeziune 2007-2013.

Fondurile pentru aceasta perioada pot fi utilizate pana la finalul anului 2015.

Perchezitii DNA la Suceava si Botosani: Fraude cu fonduri europene

"Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru Politica regionala, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarsitul anului 2015.

Dupa reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat sa gasim solutii care sa asigure o utilizare rapida si cat mai eficienta a fondurilor alocate in perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante sa realizeze proiecte pe termen lung in urmatorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente", a declarat, luni, comisarul Corina Cretu, citata intr-un comunicat.

"Pana in luna martie 2017, statele membre vor trebui sa depuna un raport final in care sa se mentioneze care au fost proiectele, sa fie trecute in revista cheltuielile si sa includa o declaratie de finalizare ce atesta legalitatea si conformitatea acestora din urma.

Revizuirea aliniaza orientarile de finalizare cu modificarile de reglementare realizate de Consiliu si de Parlamentul European la sfarsitul anului 2013. Ea simplifica o serie de proceduri de finalizare in ce priveste instrumentele de inginerie financiara si in termeni de 'etapizare' ('phasing') - procesul de initiere a unui proiect intr-o anumita perioada de programare si de finalizare a lui in cea urmatoare", a explicat Corina Cretu.

Comisarul Corina Cretu se tine de glume si nu stie cum il cheama pe ministrul Fondurilor Europene

Printre noutatile din orientarile de finalizare se afla o componenta de "10% flexibilitate", care va permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiasi program.

"Pot fi obtinute rezultate deosebite prin intermediul reglementarilor existente si cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urma furnizeaza solutii specifice de tara si pe termen scurt pentru a sprijini statele membre sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Nu vom lasa pe nimeni in urma", a afirmat Corina Cretu, adaugand ca se observa deja progrese in implementarea programelor 2007-2013.

Romania se numara printre cele opt state membre cu o absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune mai mica de 60%. Potrivit cifrelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie curenta este de 53,12%.

Citeste si:
Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea
Cum poate crește USR ca principal partid de opoziție după ce a ieșit de la guvernare. PNL, aflat în „hemoragie” de puncte iar PSD își caută vocea
După ce formațiunea condusă de Dacian Cioloș a fost lăsată în afara guvernării cu PNL, USR a devenit principalul partid de opoziție, alături de AUR, și ar putea devenit principalul...
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....