Ziare.com

CE nu lasa pe nimeni in urma: Romania, ajutata de noi reguli sa atraga mai multe fonduri UE

Luni, 04 Mai 2015, ora 18:43

   

CE nu lasa pe nimeni in urma: Romania, ajutata de noi reguli sa atraga mai multe fonduri UE
Comisia Europeana a adoptat, luni, noi reguli pentru a ajuta statele membre, inclusiv Romania, cu o rata scazuta de absorbtie a fondurilor de coeziune sa atraga cat mai multi bani europeni din perioada 2007-2013, comisarul Corina Cretu precizand ca Executivul european nu va lasa pe nimeni in urma.

CE a adoptat, luni, o versiune revizuita a orientarilor de finalizare pentru programele de politica regionala din perioada 2007-2013, un document ce explica in detaliu pasii de urmat de catre statele membre si de catre Comisie, in vederea finalizarii programelor de politica de coeziune 2007-2013.

Fondurile pentru aceasta perioada pot fi utilizate pana la finalul anului 2015.

Perchezitii DNA la Suceava si Botosani: Fraude cu fonduri europene

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am initiat imediat ce am devenit comisar pentru Politica regionala, am conlucrat indeaproape cu Bulgaria, Croatia, Cehia, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria pentru a le sprijini in utilizarea la maximum a fondurilor europene inca disponibile, aferente perioadei 2007-2013, in limitele reglementarilor aplicabile care cer ca aceste fonduri sa fie cheltuite in cadrul unor proiecte pana la sfarsitul anului 2015.

Dupa reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat sa gasim solutii care sa asigure o utilizare rapida si cat mai eficienta a fondurilor alocate in perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante sa realizeze proiecte pe termen lung in urmatorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente", a declarat, luni, comisarul Corina Cretu, citata intr-un comunicat.

"Pana in luna martie 2017, statele membre vor trebui sa depuna un raport final in care sa se mentioneze care au fost proiectele, sa fie trecute in revista cheltuielile si sa includa o declaratie de finalizare ce atesta legalitatea si conformitatea acestora din urma.

Revizuirea aliniaza orientarile de finalizare cu modificarile de reglementare realizate de Consiliu si de Parlamentul European la sfarsitul anului 2013. Ea simplifica o serie de proceduri de finalizare in ce priveste instrumentele de inginerie financiara si in termeni de 'etapizare' ('phasing') - procesul de initiere a unui proiect intr-o anumita perioada de programare si de finalizare a lui in cea urmatoare", a explicat Corina Cretu.

Comisarul Corina Cretu se tine de glume si nu stie cum il cheama pe ministrul Fondurilor Europene

Printre noutatile din orientarile de finalizare se afla o componenta de "10% flexibilitate", care va permite cheltuieli cu 10% mai mari intr-un program pentru o anumita prioritate, daca ele sunt compensate cu o reducere echivalenta a celor pentru o alta prioritate din cadrul aceluiasi program.

"Pot fi obtinute rezultate deosebite prin intermediul reglementarilor existente si cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urma furnizeaza solutii specifice de tara si pe termen scurt pentru a sprijini statele membre sa accelereze absorbtia fondurilor europene. Nu vom lasa pe nimeni in urma", a afirmat Corina Cretu, adaugand ca se observa deja progrese in implementarea programelor 2007-2013.

Romania se numara printre cele opt state membre cu o absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune mai mica de 60%. Potrivit cifrelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie curenta este de 53,12%.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2070 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor