Romania in UE: mai mult platim decat primim?

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 13:16
3900 citiri
Romania in UE: mai mult platim decat primim?
Foto: Arhiva

Anuntul privind intreruperea platilor prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) de catre Comisia Europeana, dupa ce anul trecut si platile prin Programul Operational Regional au fost blocate pentru aproape sase lui, aduce din nou in centrul atentiei abilitatile autoritatilor romane de a gestiona banii de la UE.

Este vorba de 3,5 miliarde de euro, al caror scop ar trebui sa fie recuperarea decalajului fata de economiile dezvoltate din Uniunea Europeana.

Unii politicieni si analisti critica dur Guvernul pentru problemele in atragerea fondurilor europene. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, spune ca, in ultimul timp, Romania a dat mai multi bani la UE decat a primit.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat la inceputul lui 2012 ca nu e adevarat faptul ca am devenit contributori neti la bugetul UE, ci din contra, primim cu mult mai mult. El a estimat faptul ca Romania a primit cu 5,7 miliarde de euro mai multi bani de la UE decat a contribuit la bugetul acesteia.

De ce ni se intrerup platile pe fonduri

Motivele Comisiei Europene pentru intreruperea platilor pe POSDRU sunt intemeiate si nu pot fi contestate, considera fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.

"Motivele Comisiei Europene sunt trei: felul in care s-au alocat resursele, modul in care beneficiarii au utilizat resursele si incompetenta autoritatilor care le gestioneaza. Atat timp cat s-a facut un audit temeinic, iar Comisia Europeana si-a insusit concluziile auditului, lucrurile chiar asa stau", a spus Varujan Vosganian pentru Ziare.com.

Lucrul cel mai grav este, in opinia senatorului liberal, faptul ca noi devenim finantatorii Uniunii Europene, in loc sa beneficiem de pe urma acesteia. "In ultimii ani, mai mult am platit decat am primit", a mentionat economistul.

In plus, in cazul proiectelor aflate in derulare, statul trebuie sa plateasca in locul UE pe durata intreruperii, ceea ce inseamna ca statul trebuie sa se imprumute pentru a plati acesti bani care nu erau prevazuti in buget si va trebui sa plateasca dobanzi.

"Guvernul crede ca se poate purta cu banii europeni asa cum se poarta cu ceilalti bani, adica alimentand retele clientelare, manifestand dispret fata de lege, fara sa faca o evaluare a felului in care banii sunt cheltuiti. Daca in Romania ii merge guvernului cu astfel de practici, iata ca in relatia cu Uniunea Europeana nu ii merge", a adaugat Varujan Vosganian.

Guvernul trebuie sa ia masuri dure

Decizia autoritatilor europene de a intrerupe platile prin POSDRU aduce la lumina neregulile grave din sistemul administrativ.

"Este ultimul episod dintr-un sir mai lung care ilustreaza putregaiul nu numai din sistemul croit pentru absorbtia fondurilor europene, dar din sistemul administratiei publice la noi. Incapacitatea de a absorbi fonduri europene, proces care implica reguli, proceduri, transparenta, exprima incapacitatea din administratia publica de jos pana sus, la nivel de ministru. Cazul Ioan Botis, un lider marcant al principalului partid de guvernamant, este poate cel mai cunoscut, dar nu singurul", a spus Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de Finante, pentru Ziare.com.

Riscurile sunt foarte mari si trebuie evidentiate, in special in contextul de criza care a determinat tarile care contribuie la bugetul UE sa fie mult mai vigilente fata de tarile catre care merg banii.

"Imaginea Romaniei este afectata, se da astfel apa la moara celor care nu ne vad in Schengen. Nu numai ca nu absorbim banii alocati, dar vom fi penalizati in execitiile financiare care urmeaza in perioada 2014-2020. Romania risca sa nu ii mai fie alocati banii necesari pentru dezvoltare", a avertizat Daniel Daianu.

Esecul autoritatilor romane in procesul de administrare a banilor europeni contribuie la erodarea economiei, iar statul trebui sa adopte masuri dure.

"Potentialul de crestere a economiei se erodeaza. In anii premergatori crizei am avut o crestere economica fragila care s-a bizuit pe expansiunea consumului, implicit pe expansiunea creditarii. Acest potential este lovit si din interior, prin risipa banului public, si din afara, pentru ca nu absorbim fonduri europene. In acest context, guvernul ar trebui sa aiba o atitudine mai ferma, chiar daca va trebui sa 'curga sange'", a incheiat Daniel Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#POSDRU, #intrerupere plati posdru, #fonduri europene Romania , #fonduri UE
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
OPOZITIA e intodeauna vinovata , asa spun portocalii.
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Cum cine ? Opozitia si drogatii ce ies in strada sa ceara ANTICIPATE