Cum se pierd milioane de euro de la UE

Duminica, 23 Mai 2010, ora 12:26
1806 citiri
Cum se pierd milioane de euro de la UE

Criza a obligat zeci de producatori agricoli care obtinusera fonduri nerambursabile de la UE sa renunte la proiectele la care visasera.

Principalele motive tin de lipsa banilor necesari pentru cofinantarea proiectelor. Numai in ultimii doi ani, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a reziliat 121 de proiecte contractate cu o valoare nerambursabila de 40,7 milioane euro, potrivit

agro-consultanta.ro.

De asemenea, in aceeasi perioada, in cazul altor 42 de proiecte cu o valoare totala eligibila nerambursabila de 28,4 milioane euro, desi au fost declarate eligibile, nu au mai fost semnate contractele de finantare.

"Pentru nici una dintre masurile pe care APDRP le implementeaza nu au fost efectuate plati, astfel incat nu se pune problema restituirii catre Uniunea Europeana a vreunei sume de bani", au declarat reprezentantii APDRP pentru portalul citat.

Sumele respective au fost realocate pentru sesiunile urmatoare. Masura 123 - "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" (15 proiecte in valoare de 16,2 milioane de euro) si Masura 121 - "Modernizarea exploatatiilor agricole" (12 proiecte in valoare de 4,2 milioane de euro) sunt principalele tipuri de proiecte la care fermierii au fost nevoiti sa renunte in lipsa de resurse finciare pentru cofinantare.

Pana in prezent, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a semnat 10.219 contracte cu beneficiarii fondurilor nerambursabile oferite prin PNDR. Valoarea nerambursabila a acestor proiecte este de peste 2,2 miliarde de euro.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a anuntat recent ca va solicita, incepand cu prima sesiune de primire a proiectelor pentru Masura 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" din acest an, depunerea, la momentul contractarii, a dovezii capacitatii si sursei prin care beneficiarul va asigura cofinantarea proiectului.

Aceasta regula se va aplica si pentru toate celelalte masuri de finantare in ordinea deschiderii sesiunilor de proiecte si nu va afecta beneficiarii care au depus cereri de finantare in sesiunile precedente, potrivit APDRP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pierdere fonduri europene Romania, #fonduri europene Romania , #fonduri UE