Europarlamentar german: Coruptia politicienilor va poate costa fondurile UE

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 16:16
1680 citiri
Europarlamentar german: Coruptia politicienilor va poate costa fondurile UE

Uniunea Europeana nu va fi dispusa sa aloce fonduri in conditiile in care exista fraude si nereguli in Romania, iar Parlamentul de la Bucuresti trebuie sa impuna transparenta cu privire la averile membrilor sai, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Graessle.

Referitor la ultimul indice al perceptiei privind coruptia publicat marti de Transparency International, care claseaza Bulgaria si Romania pe ultimele locuri din UE, europarlamentarul german a spus ca "exista doua contexte care nu trebuie subestimate - saracia, inclusiv in institutiile publice, care duce la o administratie disfunctionala, iar celalalt context, mostenit din comunism, este un sistem judiciar deficitar", transmite, marti, NewsIn.

"Un stat membru UE in care justitia nu functioneaza este un stat membru prost. Vedem atat in Bulgaria, cat si in Romania, ca reformele nu au avansat destul in acest domeniu si trebuie sa le explicam cat se poate de clar celor doua tari ca acestea sunt conditii ale aderarii, care trebuiau deja de mult indeplinite", a spus Graessle, membra a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European.

Recunoscand ca fenomenul coruptiei are si o dimensiune istorica in cele doua tari, europarlamentarul german atrage atentia ca Romania si Bulgaria trebuie sa iasa singure din cercul vicios coruptie-administratie-justitie disfunctionala. "Pe langa administratia si justitia disfunctionala, exista si un sistem politic disfunctional. Climatul politic e otravit in ambele tari", constata Ingeborg Graessle (foto).

"Nu putem fi cavalerul pe cal alb de la Bruxelles, care sa salveze cele doua tari de ele insele. Aceasta este datoria clasei politice romanesti, a Parlamentului si ar fi bine ca Parlamentul sa inceapa cu sine, adica sa impuna transparenta cu privire la averile pe care le au membrii sai", a recomandat Graessle.

Ea a precizat ca este nevoie de un consens transpartinic cu privire la lupta anticoruptie. "Am impresia ca in ambele tari singurul tel al partidelor de opozitie e sa ajunga la putere si atat. Nu insa si ca dintr-o guvernare face parte o lupta hotarata impotriva coruptiei pentru consolidarea statului de drept", a remarcat europarlamentarul german.

Comisia de control bugetar al PE, din care face parte, va avea o deplasare in Bulgaria in perioada 28 septembrie-1 octombrie, ca urmare a deciziei din iulie a Comisiei Europene de a ingheta plata fondurilor europene de preaderare.

Comparand cele doua tari, Graessle a remarcat ca, desi in Bulgaria au fost inghetate 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare, iar in Romania doar 80 de milioane din programul de finantare agricola SAPARD, atitudinea clasei politice de la Bucuresti difera mult fata de cea din Sofia.

"Am impresia ca in Bulgaria oamenii au inteles mai bine decat in Romania ca sunt in vizor in ceea ce priveste fondurile europene si ca fac pasi mai hotarati decat romanii", a avertizat Graessle.

Pe de alta parte, eurodeputatul german s-a plans de atitudinea colegilor romani din grupul PPE-DE, care au blocat o initiativa a sa de a solicita Comisiei Europene rapoarte trimestriale cu privire la gestionarea fondurilor de preaderare din Romania si Bulgaria.

"Colegii bulgari par mult mai deschisi si dispusi sa discute despre aceste probleme decat cei romani. De partea romana exista o negare a problemei, o nerecunoastere a ei. Iar asta este mult mai grav. Am solicitat o monitorizare trimestriala a gestionarii fondurilor de preaderare in cele doua tari, pentru ca acolo au avut loc cele mai mari nereguli - SAPARD, PHARE, ISPA. Iar romanii au blocat aceasta initiativa in cadrul grupului meu (PPE-DE- n.r.), obtinand sprijinul intregului grup", a spus Graessle.

"Vreau ca cele doua tari sa primeasca acesti bani, pentru a recupera decalajul pe care il au fata de restul statelor UE, dar sa fie clar ca noi urmarim cum sunt cheltuite fondurile", a mai spus Graessle.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#European, #fond, #popular, #frauda, #SAPARD , #fonduri UE
Comentarii