Ministerul Fondurilor Europene, despre acuzatiile de incoerenta ale CE: un dialog constructiv

Joi, 18 Iulie 2013, ora 18:58
1465 citiri
Ministerul Fondurilor Europene, despre acuzatiile de incoerenta ale CE: un dialog constructiv

Ministerul Fondurilor Europene a reactionat la observatiile Comisiei Europene legate de modul in care Romania avea de gand sa cheltuie banii comunitari pentru perioada 2014-2020, precizand ca este un prim pas spre dialog.

Executivul european a atentionat Guvernul tarii noastre ca planul ce contine modul in care vor fi utilizati banii comunitari in perioada 2014-2020 este incoerent, astfel ca trebuie refacut pana in septembrie.

Guvernul nu si-a facut temele: CE spune ca planul pentru banii comunitari e incoerent

"Dialogul informal pe care il poarta autoritatile romane cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia", se arata in comunicatul remis Ziare.com de catre Ministerul Fondurilor Europene.

Institutia mentioneaza ca a transmis Comisiei Europene, in data de 6 iunie, documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020.

In aceeasi zi, documentul a fost suspus consultarii publice, prin publicarea pe pagina oficiala a MFE "in spiritul transparentei, al dezbaterii constructive, dar si pentru obtinerea de reactii din partea tuturor partenerilor de dialog", sustin oficialii romani.

"Documentul s-a dorit a fi un prim punct de plecare in construirea dialogului cu Comisia si demararea negocierilor informale, astfel incat autoritatile romane sa primeasca inca din stadiu incipient recomandarile si orientarile Comisiei. Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmitea din timp a primelor propuneri cu privire la Acordul de Parteneriat", se arata in comunicat.

Ministerul explica ca avand in vedere faptul ca regulamentele pentru perioada 2014-2020 sunt inca in plin proces de negociere, existand inca unele aspecte asupra carora nu au fost luate inca decizii finale la nivel european (conditionalitatile ex-ante, alocari financiare la nivel de fond / alte initiative comunitare), documentul consultativ transmis Comisiei Europene, nu putea fi unul aproape definitivat.

Pe de alta parte, "la momentul respectiv, documentul nu putea sa prezinte o viziune strategica integrata, avand in vedere faptul ca toate strategiile sectoriale 2014-2020 sunt inca in curs de elaborare. Documentul a fost realizat pe baza analizelor socio-economice elaborate la nivelul ministerelor de linie si a primelor concluzii legate de prioritatile strategice sectoriale", conform informarii MFE.

Oficialii romani puncteaza faptul ca principala observatie din partea Comisiei Europene a vizat la faptul ca documentul nu este structurat astfel incat sa sustina integrat un numar redus de obiective strategice, eventual in conformitate cu Documentul de Pozitie al Comisiei.

"Aceasta viziune urmeaza a fi definita pe baza primelor proiecte ale strategiilor sectoriale 2014-2020 si luand in considerare toate recomandarile anterioare ale Comisiei in cadrul dialogului informal", ne asigura ministerul.

In ceea ce priveste prima propunere de alocari financiare prezentata in document, reprezentantii institutiei mentioneaza faptul ca aceasta reflecta o schimbare fata de abordarea 2007-2013, mai ales in ceea ce priveste Programul Operational Regional, care va implementa un numar mai mare de tipuri de interventii fata perioada curenta.

"La nivel regional vor fi alocate sume mai mari pentru cresterea competitivitatii mediului de afaceri si sprijinirea IMM-urilor, infrastructura educationala, sociala, de sanatate, eficienta energetica, infrastructura de transport local si interconectivitate)".

Ce va schimba Ministerul

Documentul revizuit va prezenta o noua alocare financiara indicativa pe Programe Operationale, in conditiile in care ultimele decizii in cadrul negocierilor la nivel european aduc modificari in ceea ce priveste valoarea alocarilor nationale pentru fiecare fond, pe de o parte, iar pe de alta parte procentul pentru rezerva de performanta nu este inca stabilit, se arata in comunicat.

"Subliniem ca lansarea in consultare publica a acestui document ofera tuturor partenerilor relevanti la nivel national posibilitatea de a contribui la formularea acestei viziuni strategice", au conchis reprezentantii ministerului.

C.P.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com