Model de succes la tara: scoala europeana in care invata romani, rromi si maghiari

Luni, 19 Mai 2014, ora 07:50
6907 citiri
Model de succes la tara: scoala europeana in care invata romani, rromi si maghiari
Foto: Arhiva personala

Scoala Gimnaziala Viisoara, din judetul Cluj, este una dintre cele cinci institutii de invatamant din mediul rural care au obtinut anul acesta certificatul "Scoala Europeana", acordat in cadrul unei initiative a Ministerului Educatiei, ce se bucura de sprijinul institutiilor europene.

Certificatul, valabil timp de trei ani, reprezinta o recunoastere a eforturilor scolii inspre modernizare si dezvoltare, in special prin utilizarea fondurilor europene.

Scoala din Viisoara, situata in mijlocul unei comunitati rurale multietnice si multiculturale, care include romani, maghiari si rromi, la doi kilometri de orasul Campia Turzii, este implicata in mai multe proiecte finantate din fonduri nationale si europene.

Ziare.com a stat de vorba cu directorul scolii, profesorul Claudiu Iclenzan, despre acestea.

In prezent, scoala dispune de trei cabinete informatice moderne, cu un numar total de 65 de calculatoare, dotari obtinute in urma aplicarii la proiectul Economia Bazata pe Cunoastere.

Proiectul a fost initiat de Guvern, prin Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, cu sprijinul Bancii Mondiale.

"Informatica este disciplina de studiu optionala, toti elevii beneficiind de acest curs optional in fiecare an. De asemenea, detinem softuri educationale la toate disciplinele de studiu, iar cadrele didactice organizeaza in medie cate o activitate de invatare pe saptamana utilizand acest soft", ne-a spus Claudiu Iclenzan.

In continuare, pentru "desavarsirea" dimensiunii europene a scolii, dupa ce a fost construita gradinita, directorul isi propune finalizarea scolii primare pentru sectia maghiara, care invata in prezent intr-o cladire veche ce apartine bisericii din localitate.

De aceea, va depune curand, la Palatul Victoria, proiectul cladirii, sperand sa fie sprijiniti din fonduri guvernamentale.

In ceea ce priveste proiectele finantate din bani europeni, este vorba, in special, de proiecte educative.

Astfel, scoala a fost implicata in proiecte precum Sustinerea dezvoltarii comunitatilor de rromi din regiunile de dezvoltare nord-vest si centru din Romania, cofinanatat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

In urma acestui proiect a fost infiintat un ONG, format din cadrele didactice ale scolii si personal din administratia comunei, pentru sprijinirea comunitatii rrome din localitate.

Scoala Viisoara a coordonat in perioada 2011-2013 proiectul Interculturalitate, creuzet al identitatii si cetateniei europene, cu un buget de 15.000 de euro, finantat, de asemenea, din fonduri europene.

In plus, a initiat proiectul Rezervatiile Romaniei - modele de buna practica pentru amenajarea Rezervatiei naturale "Dealul cu Fluturi" - Viisoara, care adaposteste specii de fluturi unice in lume si care a fost inclusa in reteaua Natura 2000.

Proiectul a dispus de un buget de 40.000 de lei, fiind cofinantat de Banca Mondiala in proportie de 90% si de Primaria Viisoara in proportie de 10%.

Cine se agita pentru fonduri europene in scoala de la tara

Potrivit directorului de la Viisoara, fondurile europene pot fi ratate daca nu te interesezi permanent de lansarea apelurilor de proiecte.

"De existenta proiectelor aflu eu, pentru ca sunt interesat si abonat la newsletter-ele care apar. De asemenea, am facut cursuri de management de proiect si intentionez sa fac, din anul urmator universitar, un master de management de proiect la SNSPA Bucuresti, tocmai pentru a invata cum sa accesez mai multe fonduri europene pe care apoi sa le si pot gestiona", a spus acesta.

Recent, directorul a scris un proiect pe schema de granturi mici LOCAL, cu finantare norvegiana, in valoare de 10 miliarde de lei vechi, care, daca va fi aprobat, va permite infiintarea unui sistem de tip after-school pentru 100 de elevi, pe o perioada de doi ani.

"Din cei 500 elevi ai scolii 100 sunt rromi, cu mari probleme socio-economice. Prin proiect ne propunem dotarea gradinitei cu aparatura pentru bucatarie si mobilier pentru dormitor, astfel incat, pe parcursul urmatorilor doi ani, cei 100 copii sa poata servi masa gratuit la pranz si sa beneficieze apoi de sprijin in rezolvarea temelor", a detaliat directorul.

De asemenea, profesorul de istorie si engleza Camelia Costantea se ocupa de tot ceea ce inseamna proiecte europene educative.

Din fonduri europene, cei doi profesori au participat la formari profesionale in Finlanda, Austria si Franta.

La rezultatele obtinute pana acum a contribuit faptul ca scoala si elevii din Viisoara beneficiaza de sprijinul si implicarea autoritatilor locale, a sustinut Claudiu Iclenzan.

Comuna Viisoara, infratita cu localitatea Saint-Calais din Franta

"Legaturile scolii cu Europa au inceput inca din primele zile ale anului 1990, cand comuna Viisoara s-a infratit cu localitatea Saint-Calais, Franta, legatura mijlocita de un profesor al scolii noastre, doamna profesor de limba franceza, Maria Rus, in vremea aceea director la scoala din satul Urca, apartinator comunei Viisoara", a spus directorul scolii.

Prin urmare, in fiecare vara, sase elevi merituosi ai scolii beneficiaza de o excursie gratuita in Franta, costurile fiind suportate de catre partenerii francezi.

Scoala are incheiat si un parteneriat cu primaria comunei Hetye, Ungaria, care vizeaza organizarea de spectacole folclorice in cele doua comunitati, iar comuna Viisoara este infratita cu localitatea Drasliceni din Republica Moldova.

In scoala de la Viisoara invata 180 de elevi in clasele primare si 189 in clasele gimnaziale, care sunt instruiti de 12 invatatoare si de 25 de profesori. De scoala apartine si gradinita, cu 140 de prescolari si 7 invatatoare.

La sfarsitul anului trecut, toti cei 33 de absolventi au promovat evaluarea nationala, urmand in prezent cursurile liceelor si colegiilor din Campia Turzii, Turda si Cluj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#scoala mediu rural fonduri, #fonduri UE scoala , #fonduri UE