Ziare.com

Motivul pentru care Romania a ratat sansa de a crea 200.000 de locuri de munca

Marti, 09 Februarie 2016, ora 11:07

   

Motivul pentru care Romania a ratat sansa de a crea 200.000 de locuri de munca
Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca tara noastra a ratat oportunitatea de a crea 200.000 de locuri de munca in plus, din cauza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.

Anul trecut, 304.000 de romani aveau un loc de munca datorita investitiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE) facute publice saptamana trecuta.

"Practic, anul trecut, echivalentul populatiei unui judet de dimensiuni medii lucra in proiecte si afaceri finantate din fonduri UE", arata Siegfried Muresan, intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Mai mult, conform datelor MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al romanilor era cu 25,4% mai mare decat ar fi fost fara investitiile din fonduri europene. "Asta inseamna ca fiecare roman castiga in medie, lunar, cu circa 430 de lei in plus datorita banilor nerambursabili primiti de la Uniunea Europeana, daca ne raportam la salariul mediu net pe economie din luna decembrie", arata europarlamentarul roman.

De asemenea, el sustine ca, la un calcul simplu, putem observa ca inca 200.000 de romani ar fi avut acum un loc de munca platit din fonduri europene, daca rata de absorbtie ar fi fost aproape de 100%, nu de 59%, cat era la sfarsitul anului 2015.

Suma uriasa pe care o pierde Romania din fonduri europene pentru perioada 2007-2013

"Deci rata scazuta de absorbtie a fondurilor europene inseamna 200.000 de locuri de munca mai putine in Romania. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, Guvernul trebuie sa aiba in minte urmatorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit in aceasta perioada inseamna cateva mii de locuri de munca necreate in economia Romaniei", a mai declarat Siegfried Muresan.

Planurile pe 2016

La finalul anului trecut, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a prezentat obiectivele pentru 2016.

Planurile lui Ciolos pentru absorbtia de fonduri europene

Ea si-a propus "indeplinirea conditionalitatilor ex-ante pentru atragerea fondurilor europene in perioada de programare 2014 - 2020, transparenta totala a implementarii programelor si proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte finantate prin fonduri europene, accelerarea implementarii programelor finantate din fonduri structurale si de investitii (ESI) 2014-2020 si nu in ultimul rand inchiderea programelor operationale aferente perioadei 2007-2013", potrivit unui comunicat publicat in luna decembrie.

Ministrul a mai transmis ca in acest scop a fost realizat MySMIS 2014, sistem electronic care vine in sprijinul beneficiarilor si care asigura colectarea in totalitate a informatiilor referitoare la proiectele finantate din fondurile ESI, beneficiarii putand transmite prin acesta datele necesare sistemului de gestiune si control al programelor operationale.

"Pentru a gestiona fondurile europene nerambursabile, in primul semestru al anului 2016, Ministerul Fondurilor Europene va finaliza toti pasii necesari procesului de acreditare pentru autoritatile implicate in sistemul de gestionare al fondurilor ESI 2014-2020", a mai spus atunci Aura Raducu.

C.P.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5385 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Fonduri Europene nerambursabile !

Fonduri Europene nerambursabile ziceti ? Pai nu au fost pe faza baietii....cu atitea probleme pe capul lor (judiciare ,condamnari etc) dar acum ca au fost atentionati ,va asigur sa stati fara grija ...cineva se va ocupa si de asta

 

"Romania a ratat sansa...." - sã vã spun de ce:

Deoarece comunitarii ãia de la Bruxelles au "prostul obicei" de a cere in amãnunt calea luatã de banii trimisi: decontul! Pãi si atunci, "nouã ce ne picã"?!?!? Cu alte cuvinte, "dacã nu e loc de pãlmuit banii - nu ne trebuie"! Sau, "noi nu ne vindem tara!" Prin acelasi mod de gandire, Romania a pierdut zeci de milioane de euro destinati dezvoltãrii in diverse sectoare: invãtãmant/cercetare, infrastructurã, industrie, sãnãtate.......................... Trãiascã, "carmuitorii tãrii" din ultimii 10 ani - mai ales!

 

Popor de trogloditi!Daca se intampla acest lucru in Olanda,

unde se duce lupta pentru a obtine un nou loc de munca,approape zilnic,unde patronii sunt stimulati ,cu bani grei de la Guvern ca sa creeze locuri noi de munca,guvernantii care nu ar fi facut acest lucru ar fi fost dati afara ca pe niste masele stricate.In schimb in Romania,aceasta veste nu este remarcata de nici un caine......
Halal neam suntem,vai de capul nostru,dar sa ne punem in "pept"lozinca "Sunt mandru ca-s roman"o facem,nu cere munca.....

Europarlamentarul Siegfried Muresan sustine ca tara noastra a ratat oportunitatea de a crea 200.000 de locuri de munca in plus, din cauza ratei scazute de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor