Ziare.com

Proiecte de un miliard de euro cu fonduri de la UE, inclusiv in Romania si R.Moldova

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 14:54

   

Proiecte de un miliard de euro cu fonduri de la UE, inclusiv in Romania si R.Moldova
Comisia Europeana a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontaliera, care au un buget total de un miliard de euro, prin care vor fi finantate proiecte din 27 de tari, inclusiv Romania si Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat oficial al Comisiei Europene, aceste programe sunt menite sa sprijine dezvoltarea sociala si economica a regiunilor situate de ambele parti ale frontierelor externe ale UE.

"Cooperarea transfrontaliera este esentiala pentru evitarea crearii unor noi linii de separare. Aceasta noua finantare va contribui la o dezvoltare regionala mai integrata si mai durabila a regiunilor frontaliere invecinate si la o cooperare teritoriala mai armonioasa in zona frontierelor externe ale UE", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica europeana de vecinatate si negocieri privind extinderea.

"Sunt foarte multumita ca Fondul european de dezvoltare regionala poate contribui la apropierea UE de vecinii sai. Programele de cooperare transfrontaliera reprezinta exemple concrete ale modului in care UE actioneaza pentru a-i ajuta pe cetateni sa faca fata unor provocari comune, creand astfel un veritabil sentiment de solidaritate si stimuland in acelasi timp competitivitatea economiilor locale", a declarat Corina Cretu, comisarul pentru Politica regionala.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Acest tip de cooperare transfrontaliera este un element important al politicii de vecinatate a UE, in cadrul caruia se va acorda prioritate proiectelor care sustin dezvoltarea durabila de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducandu-se astfel diferentele dintre nivelurile de trai si abordandu-se provocari comune prezente de o parte si de alta a acestor frontiere.

In cazul fiecarui program, tarile participante si-au selectat un numar de pana la patru prioritati, cum ar fi dezvoltarea IMM-urilor, cultura, mediul si schimbarile climatice, combaterea saraciei, educatia si cercetarea, energia, accesibilitatea si gestionarea frontierelor.

Ciolos, discutii la Palatul Victoria despre fondurile europene: Ce grad de absorbtie tinteste ministrul de resort

Prin noul pachet vor fi finantate proiecte din 27 de tari: Armenia, Georgia, Republica Moldova, Ucraina si Rusia - in est; Egipt, Israel, Iordania, Liban, Palestina si Tunisia; o serie de state membre ale UE (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Romania si Suedia), precum si Norvegia si Turcia.

Finantarea este acordata in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR) si al Instrumentului european de vecinatate (IEV). Acordurile de finantare dintre tarile partenere si UE vor fi finalizate pana la sfarsitul lui 2016. Granturile vor fi acordate prin cereri de propuneri, care se preconizeaza ca vor fi lansate in cursul anului 2016 sau in prima parte a anului 2017.

De exemplu, prin proiectul "Fluviul curat", la care vor participa Romania si Ucraina si care beneficiaza de un buget de 3,8 milioane de euro, cooperarea transfrontaliera din cadrul Instrumentului european de vecinatate (IEV) va contribui la pastrarea valorii ecologice in bazinul fluviului Dunarea, prin consolidarea cooperarii in materie de prevenire a dezastrelor provocate de om.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4170 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ROMANIA SI MOLDOVA

daca la ei s-a putut fura un miliard din bancile privatizate, la noi industria furata si vanduta la fier vechi asemanarea nu este pe masura nicaierea in lumea larga din europa.

 

Toata stima Corinei Cretu si sa speram ca banii nu ajung la parcuri

pe camp sau posete!

 

Cooperare romano - ucraineana!!!!!!! pe Dunare!!!!!

Ucrainenii au distrus Dunarea si Delta cat au putut cu canalul Bistroe! La vremea aia ambele tari stateau cu mitralierele sculate de o parte si de alta a bratului Chilia. Acum vine Europa sa ne impace? Ciudata treaba! Ce ar fi sa colaboram si pe limita Tinutului Herta?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor