Romania sta cu banii europeni sub nas, dar nu scoate mainile din buzunar sa-i ia

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 25 Iulie 2011, ora 22:54
2527 citiri
Romania sta cu banii europeni sub nas, dar nu scoate mainile din buzunar sa-i ia
Foto: euclidnetwork.eu

Romania a mai dovedit inca o data ca daca are bani nu stie cum sa procedeze cu ei. Astfel ca in perioada 2007-2010 tara noastra a avut cel mai mic procent de absorbtie de fonduri europene alocate. Daca Estonia si Lituania au absorbit cate 34,7% si respectiv 33,6% din bani, Romania nu a reusit sa traga decat 12,7%.

"Este de observat ca tarile cele mai mici au reusit sa gestioneze cel mai bine problema absorbtiei. Pentru perioada 2007-2013, tara noastra a primit 19,213 miliarde de euro. Pana in iunie, anul acesta, Romania a reusit sa atraga doar 13,2% din banii pe care ii are la dispozitie", a declarat economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa.

Daca ar fi sa ne luam dupa proiectele depuse, valoarea acestora s-ar fi ridicat la 181,5% din banii pe care i-am primit, in schimb proiecte aprobate nu valoreaza decat 63,3%, iar finantarea acordata ajunge la doar 55,1%.

Daca ar fi sa ne comparam cu polonezii, acestia si-au aratat inca o data superioritatea in organizare si implementare a proiectelor fata de noi. Spre exemplu, Polonia are aproape 182.000 de proiecte corecte formal depuse, in timp ce Romania - doar 16.800. Totodata, contracte cu decizii de finantare, la polonezi sunt 57.800, in timp ce la noi sunt doar 6.200. Pe aceste cifre vorbim numai de fonduri pentru instrumnte structurale, nu si de cele de pe agricultura si pescuit.

"Cred ca explicatia vine si de la faptul ca polonezii au de organizat un Campionat European de Fotbal si probabil de asta s-au organizat atat de bine. Au trebuit sa-si refaca infrastructura, hoteluri si alte obiective", a mai declarat Bucsa. Aceste este da parere ca oricum, Romaniei ii trebuie mult mai multe proiecte finantabile cu bani europeni.

Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Planul României de a reduce deficitul, aprobat de UE. Ministru: „Putem investi 450 de miliarde de lei în următorii trei ani”
Miniștri de economie și finanțe din statele membre ale UE au aprobat marți, 21 ianuarie, planul bugetar-structural al României, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și...
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Speranțele ministrului Finanțelor la Bruxelles. Reuniune importantă pentru România. „Eliminăm riscul suspendării fondurilor europene”
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, 21 ianuarie, la o reuniune a structurii de specialitate a Consiliului Uniunii Europene în care se va discuta și planul României de a...
#fonduri europene, #Romania codasa, #absorbtie slaba , #fonduri UE
  1. iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
  2. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  3. Modificări cruciale în 2025 pentru raportările ANAF. Ce s-a schimbat în Declarația Unică și cum se împacă „simplificarea” formularului cu nevoile plătitorilor de impozite
  4. Trump, cu toporul prin economia europeană: După fuga de gazul rusesc, UE riscă să intre pe mâna americanilor
  5. Putin lovește dur o bancă occidentală, cu filială și în România: Impune daune colosale de miliarde
  6. După interzicerea TikTok, utilizatorii americani descoperă alternativele. Dar la ce riscuri se expun?
  7. Ciolacu și Bolojan, liderii de la guvernare, să prezinte urgent planul de reducere a cheltuielilor statului. "Aparatul bugetar a mai crescut cu 5.900 de posturi", semnalează USR
  8. Descoperire revoluționară! Enzima care poate încetini îmbătrânirea, reactivată în laborator
  9. Constructorul auto european care recheamă la service aproape 100.000 de mașini. Ce modele sunt vizate și care este riscul pentru șoferi
  10. Importanța scuterelor în localitățile aglomerate