Ziare.com

Statul incearca sa obtina fonduri UE pentru autostrada Transilvania

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 22:25

   

Statul incearca sa obtina fonduri UE pentru autostrada Transilvania
Data fiind lipsa fondurilor de la buget pentru continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania Brasov - Bors, parte din A3, statul analizeaza in prezent posibilitatea finantarii din fonduri UE a sectorului cuprins intre Brasov si Targu Mures, potrivit lui Mircea Pop, directorul general al CNADNR.

Sectorul este format din trei tronsoane, respectiv Brasov - Fagaras, Fagaras - Sighisoara si Sighisoara - Tg. Mures, avand o lungime totala de 161 de kilometri.

Autostrada Transilvania nu face parte din niciun culoar paneuropean de transport, pentru care sa se poata obtine o finantare nerambursabila de 85% prin fondurile de coeziune.

Tronsonul Campia Turzii - Targu Mures, cu o lungime de 36 de kilometri, a fost insa inclus, in primavara anului trecut, in reteaua principala de transport european TEN-T (Core Network), pentru care se poate obtine o finantare nerambursabila de 20%.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Momentan, la Autostrada Transilvania nu se mai lucreaza deloc, singurul tronson teoretic in lucru fiind cel cuprins intre Suplacu de Barcau si Bors, cu o lungime de 64 de kilometri, executat de Bechtel.

"In contextul in care alocarea bugetara aferenta anului 2012 pentru obiectivul de investitii Autostrada Brasov - Cluj - Bors a fost insuficienta sustinerii programului de lucrari aprobat, antreprenorul Bechtel a redus constant ritmul lucrarilor", a precizat directorul general al CNADNR.

De altfel, la finele lunii noiembrie 2012, CNADNR datora companiei americane 182 de milioane de lei.

Dupa renegocierea contractului de catre statul roman, in 2011, Bechtel mai are in lucru tronsonul Suplacu de Barcau - Bors (stadiu de executie de 51%) si ar mai trebui sa finalizeze tronsonul Campia Turzii - Gilau, la care mai are de executat un pod peste raul Somesul Mic, care sa faca legatura cu sectorul Gilau - Nadaselu, de 8,7 kilometri.

In cazul acesteia din urma, procedura de atribuire a contractului de executie, castigat initial de UMB Spedition, a lui Dorinel Umbrarescu, a fost suspendata, in urma unei contestatii.

"In ceea ce priveste termenele de finalizare a tronsoanelor Suplacu de Barcau - Bors si Campia Turzii - Gilau, cat si data inceperii lucrarilor pe sectorul Gilau - Nadaselu, acestea vor fi stabilte in functie de prevederile bugetare din anul 2013. De asemenea, precizam ca, in functie de fondurile alocate, poate fi stabilit si programul de lucrari pentru finalizarea intregului obiectiv de investitii", a mentionat Pop.

Oficial, tronsonul Suplacu de Barcau - Bors are termen de finalizare decembrie 2013, iar tronsonul Campia Turzii - Gilau ar fi trebuit terminat in decembrie 2012. In cazul sectiunii Gilau - Nadaselu, termenul de finalizare este de doi ani de la data atribuirii contractului, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executie.

Finalizarea Autostrazii Transilvania, cu o lungime totala de 415 kilometri, figureaza in programul de guvernare al actualului cabinet, avand termen de realizare anul 2016.

In toamna anului trecut, premierul Victor Ponta declara ca sansa continuarii lucrarilor la Autostrada Transilvania sunt fondurile europene, autoritatile de la Bucuresti incercand sa negocieze includerea acestui proiect in bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

"Din bugetul national vom face cat a facut si Boc, adica cate un pic, lucru care nu satisface necesitatea de dezvoltare a Transilvaniei. Marea sansa ramane legata de modul in care negociem mecanismul financiar multianual", spunea Ponta.

In 2011, ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, anunta ca autostrada Transilvania va fi finantata din fonduri UE. "Vreau sa va dau si o veste buna pe care nu o stie nici macar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeana, tronsoanele de pe Autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finantate din fonduri europene", spunea atunci Boagiu, referindu-se cel mai probabil la includerea acesteia in reteaua extinsa a TEN-T, pentru care finantarea europeana este de doar 5%.

Din totalul celor 415 km ai Autostrazii Transilvania, proiect demarat in iunie 2004, pana acum au fost finalizati doar 52 de kilometri, intre Campia Turzii si Gilau.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Autostrada Transilvania nu face parte din niciun culoar paneuro

pean"? Ce relevantă are, dacă dublează la nici 100 km legarea zonei HarCov de Budapesta pe banii nostri, dacă tot se recătărară la guvernare pe usa din dos? N-ar fi insă, prioritate absolută construirea primilor kilometri de la granitele de Vest spre interiorul Ţării?

 

Am aflat de politicieni care si-au bagat mainile pana la umar

... in banii UE, dar nu am auzit sa fi fost pedepsiti, sa li se fi confiscat averea ori sa li se ceara sa returneze ce si-au insusit pe nemeritate. Si asta pentru ca PSD isi apara oamenii, adica hotii.

Ponta viseaza frumos, nimic de zis!

Erata: Cand il aud vorbind despre fonduri europene, pe Ponta ma apuca rasul, deoarece s-a vazut de ce este capabil in ultimile 9 luni! El crede ca fondurile europene se obtin la un ghiseu, unde depui o cerere si astepti la alt ghiseu sa ti se dea pe loc un sac cu bani! Aia de la Bruxelles dupa mintea lui, sunt oameni de paie!! Ma minunez cand ii aud vorbind pe astia de la guvernare si mai nou, ati vazut ca Ponta a propus sa se repuna in practica impozitul forfetar deoarece :" nu ii intra bani la buget" !! Pai cum ramane cu anul 2009 cand urla Ponta pe toate posturile tv atacand ideea de impozit forfetar? Dupa cum vedeti USL nu are un program de guvernare viabil si, il aplica tot pe cel al guv Boc. "Povestea frumoasa " cum a intitulat asa de bine Udrea, programul de guvernare a lui Ponta este si ramane doar o poveste din cate se pare si ca, Elena Udrea a intuit al naibi de bine ce va urma sa faca actualii guvernanti. Ei, ce mai spuneti dragilor despre USL-ul vostru?

Atata timp cat la conducerea statului se afla aceasta "adunatura de

... banditi", cum numeste regizorul Andrei Serbam guvernul actual, condus de Ponta, Romania nu va primi de la UE nici un ban. Banii UE se dau oamenilor de incredere, corecti, onesti si nu hotilor care sa-i foloseasca in interes personal sau de gasca.

 

Ponta crede ca fondurile europene se dau la un ghiseu

Cand il aud vorbind despre fonduri europene, pe Ponta ma apuca rasul, deoarece s-a vazut de ce este capabil in ultimile 9 luni! El crede ca fondurile europene se obtin la un ghiseu, unde depui o cerere si astepti la alt ghiseu sa ti se dea pe loc un sac cu bani! Aia de la Bruxelles dupa mintea lui, sunt oameni de paie!! Ma minunez cand ii aud vorbind pe astia de la guvernare si mai nou, ati vazut ca Ponta a propus sa se repuna in practica impozitul forfetar deoarece :" nu ii intra bani la buget" !! Pai cum ramane cu anul 2009 cand urla Ponta pe toate posturile tv atacand ideea de impozit forfetar? Dupa cum vedeti USL nu are un program de guvernare viabil si, il aplica tot pe cel al guv Boc. "Povestea frumoasa " cum a intitulat asa de bine Udrea, programul de guvernare a lui Ponta este si ramane doar o poveste din cate se pare si ca, Elena Udrea a intuit al naibi de bine ce vor urma sa faca actualii guvernanti. Ei, ce mai spuneti dragilor despre USL-ul vostru?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor