Ungaria ramane fara fonduri de la UE

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 11:38
3292 citiri
Ungaria ramane fara fonduri de la UE
Foto: IBM Times

Comisia Europeana (CE) va suspenda o parte din fondurile de coeziune pe care Ungaria trebuia sa le primeasca anul viitor, din cauza deficitului bugetar urias.

"Este o premiera", a declarat un oficial care a participat la discutii, citat de Business Week.

CE a luat aceasta decizie deoarece nu este multumita de politicile fiscale ale statului ungar si nu are legatura cu recentele sanctionari date Ungariei, pentru unele prevederi din Constitutie.

Ungaria ar urma sa primeasca 1,7 miliarde de euro in 2013 din cadrul fondurilor de coeziune, iar "un procent substantial" va fi inghetat, a precizat sursa citata.

Decizia va trebui aprobata de statele membre ale UE in martie si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Aceasta miscare, care va afecta fondurile destinate investitiilor si proiectelor de dezvoltare, va pune o presiune si mai mare pe premierul ungar, Viktor Orban. Acesta incearca sa obtina un imprumut de la Fondul Monetar International.

Pierderile inregistrate de Ungaria in urma acestei decizii se vor ridica la 1,7 miliarde de euro, sau 1,5% din Produsul Intern Brut, considera economistul Nomura Holdings, Peter Attard Montalto.

Guvernul maghiar poate scapa de aceasta sanctiune daca va reusi sa reduca deficitul bugetar al tarii.

"Guvernul ungar poate evita aceasta sanctiune prezentand la toamna o corectie la bugetul pentru 2012 si un proiect de buget pentru 2013 care sa permita reducerea deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB", a explicat sursa citata.

"Este vorba mai degraba de un indemn la actiune decat de o sanctiune. Mingea este in terenul guvernului ungar, care trebuie sa demonstreze ca accepta sa respecte regulile UE", a adaugat sursa.

Comisia Europeana a decis, marti, sa intrerupa platile prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru Romania, in urma neregulilor gasite la contractele derulate.

Sanctiunea aplicata tarii noastre este una mai usoara decat cea primita de Ungaria, deoarece nu este vorba de o suspendare. Astfel, dupa ce vor fi remediate problemele, UE va relua plata acestor fonduri catre Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#fonduri UE Ungaria, #suspendare fonduri UE Ungaria, #fonduri europene Umgaria, #deficit bugetar Ungaria , #fonduri UE