Vrei proiect cu bani UE? Ai de infruntat 4 ani de nervi si birocratie - Interviu

Marti, 26 Iulie 2011, ora 09:59
2827 citiri
Vrei proiect cu bani UE? Ai de infruntat 4 ani de nervi si birocratie - Interviu

Dupa 4 ani de travaliu birocratic pentru a atrage cat mai multe fonduri europene, Romania nu a reusit sa se aleaga decat cu 13,2% din banii pe care UE i-a pus la dispozitie. Procentul este unul foarte mic, avand in vedere ca tari precum Letonia sau Estonia au ajuns la o cota apropiata de 35%.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, coordonatorul pe fonduri europene al UniCredit Tiriac Bank, Marius Radu, ne-a vorbit despre cat de mult au contat birocratia si coruptia locala in procesul luarii banilor europeni.

In primul an, de absorbtii de fonduri europene, tara noastra a reusit sa atraga un "zdrobitor" procent de 2,1%. La finele lunii iunie, Romania avea, dupa 4 ani, doar 6.200 de contracte/decizii de finantare, in timp ce Polonia are 57.800, de aproape 10 ori mai multe decat noi. Cu toate acestea, oficialul UniCredit Tiriac Bank spera ca, pana la sfarsitul lui 2015, sa reusim sa ajungem sa luam 90% din banii pusi pe tava de UE.

Cat de mult a contat in procesul de absorbtie birocratia stufoasa pe care o are Romania?

In ultima perioada, se simte o imbunatatire, prin faptul ca, daca ne raportam la 2007-2008, anul in care nu era foarte clar cum trebuie sa arate o cerere de finantare, ce documente trebuiau aduse, in acest moment, chiar daca exista ceva diferente la nivel national, exista, in continuare, o birocratizare pentru ca fondurile europene inca nu sunt niste instrumente care se absorb usor prin definitie. Ne-am dori ca autoritatile sa fie foarte clare in instructiunile pe care le dau, astfel incat sa nu lase loc de interpretari la evaluari.

Dar coruptia?

Momentan exista niste suspiciuni din partea UE, ceea ce a facut ca procedurile de achizitii publice sa fie reverificate la nivel national si asteptam verdicul pentru a vedea daca avem de a face cu un caz de coruptie sau nu. Intr-un final, singurele surse prin care se poate atesta un astfel de caz sunt autoritatile de management sau Comisia Europeana.

Daca vorbim de PNDR, unde a existat o experienta anterioara prin programul SAPARD, personalul a fost mai pregatit de la inceput. A stiut care sunt etapele de lucru, s-au pus la punct cu noile proceduri si, chiar daca a durat ceva vreme pana s-au acomodat cu acestea, sunt mai familiarizati cu gandirea europeana.

Pentru a ne misca mai repede in implementarea proiectelor de cati oameni ar mai fi nevoie in institutii?

Dar in acest moment nu pregatirea este problema, cat subcapacitatea. Autoritatile nu au suficient personal pentru a grabi lucrurile asa cum ne dorim toti, inclusiv autoritatile centrale. In momentul de fata, as spune ca suntem la o capacitate de 50% cu oamenii de care este nevoie pentru a gestiona dosarele pentru fonduri europene.

In conditiile date, cam cat din fondurile europene alocate vom reusi sa absorbim pana in 2013?

Cu siguranta nu vom ajunge sa absorbim 100% pana in 2013. Sperantele noastre sunt ca, la finalul lui 2015, cand se incheie efectiv perioada de absorbtie, sa ajungem la un minim de 85-90%. Si sanse avem pentru ca se vede o crestere a calitatii proiectelor. Tin sa mentionez ca august 2011 este o luna foarte importanta pentru absorbtia fondurilor structurale in Romania, doarece poate este ultima sansa pentru intreprinderi mari si IMM-uri sa depuna un proiect eligibil si sa obtina o finantare nerambursabila pana la 50-70%, dupa caz.

Cum este mai bine: sa avem mai multe proiecte de implementat sau mai putine dar bune, cum spuneau oficialii BNR?

Atat timp cat avem scrisoare de confort, numarul proiectelor cu sansa de reusita va creste. Pe de alta parte, autoritatile au niste obiective negociate cu UE. Cu cat ai o paleta mai larga de proiecte viabile este mai simplu sa alegi ceea ce te va duce la indeplinirea obiectivului. Este adevarat ca, si avand foarte multe proiecte, exista o munca mult mai intensa si e posibil ca perioada de evaluare sa se prelungeasca.

Din punctul nostru de vedere este foarte bine sa fie cat mai multe proiecte, dar din start sa nu li se dea sansa proiectelor care nu au capacitatea sa fie implementate.

Cam care sunt cel mai des intalnite probleme de care se poate lovi o persoana care vrea sa-si implementeze un proiect european?

Depinde cat de familiarizat este cu procedurile. Intr-o prima faza, pentru cei care sunt mai putin familiarizati este un proces birocratic. Sunt foarte multe documente pe care trebuie sa le depuna, au de citit foarte multe informatii, de aceea recomandam sa se apeleze la o firma de consultanta specializata care, foarte important, sa ofere servicii atat pentru inscrierea proiectului si depunerea lui dar, si ulterior, pentru implementarea lui, pentru ca faza cea mai dificila nu este depunerea, ci implementarea lui.

Totodata, trebuie sa fie foarte atent ce semneaza si ce depune in acest sens.

Apoi trebuie sa aiba o echipa de proiect. Este foarte dificil sa duci de unul singur un proiect pana la capat. Este foarte important sa ai alaturi de tine un expert contabil, sa ai un tehnician, de exemplu pentru domeniul agricol, care sa se priceapa din acest punct de vedere la implementarea proiectului si, de asemenea, un manager de proiect.

Si, bineinteles, trebuie sa-ti asiguri finantarea pe care, de cele mai multe ori, o ai printr-un credit bancar. Doritorii trebuie sa stie ca exista un efort financiar pe care trebuie sa-l faca de la inceput pentru acest proiect.

Sunt aceste proiecte accesibile financiar oricui?

Sunt niste costuri pe care le are de la inceput. Pana cand proiectul sa fie implementat are nevoie sa plateasca documentatia de proiect, deci o firma de consultanta, o firma de proiectare, daca are si studiu de fezabilitate, si alte costuri legate de autorizatii si diverse taxe. Dupa care exista si un cost financiar care tine de creditul pe care-l obtine. Cu cat are mai multe surse proprii, cu atat mai mult acest cost va fi diminuat.

Cat dureaza sa implementezi un astfel de proiect?

As merge pe un exemplu concret. Daca acum, in august, se depune proiectul, estimam 5-6 luni din partea autoritatilor pentru a-l aproba, dupa aia inca doua luni sa semneze contractul de finantare, intre autoritate si beneficiar. Urmeaza procedura de achizitie si apoi implementarea.

De la momentul in care un beneficiar se apuca sa creeze un proiect alaturi de o firma de consultanta trece cam un an de zile, in medie, pana cand incepe sa faca prima achizitie in cadrul proiectului, prima plata de echipamente constructii sau alte servicii pe care vrea sa le contracteze, iar rezultatele, implementarea mai dureaza inca 24-36 de luni, in functie de proiect.

Pe ce domeniu avem sanse sa tragem cele mai multe fonduri?

Sunt multe domenii atractive. As sublinia agricultura si industria de procesare agro-alimentara, unde ratele de absorbtie sunt incurajatoare. Acolo sunt foarte multe solicitari si bani alocati pentru aceste domenii. Apoi mai exista si industria usoara, in Romania, de la textile la industria hartiei. La fel si partea de softuri sau energia regenerabila.

Citeste si:
Oieri, veterinari și zootehniști, trimiși în judecată la pachet de DNA. Cum au încercat să fraudeze accesarea de fonduri europene
Oieri, veterinari și zootehniști, trimiși în judecată la pachet de DNA. Cum au încercat să fraudeze accesarea de fonduri europene
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Timişoara au trimis în judecată, în stare de libertate şi sub control judiciar, 12 inculpaţi, crescători de ovine, medici veterinari, ingineri...
Primii bani din PNRR ajung în România până la sfârșitul anului. Care este cuantumul primei tranșe
Primii bani din PNRR ajung în România până la sfârșitul anului. Care este cuantumul primei tranșe
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare şi rezilienţă, a declarat miercuri, la Strasbourg, că România va primi până la...