1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor fi investiti

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 11:52
4471 citiri
1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor fi investiti

La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a adoptat primele doua programe operationale din exercitiul financiar 2014-2020 pentru Romania, in valoare de 1,83 miliarde de euro.

Programul Operational Asistenta Tehnica, de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a intari capacitatea administrativa a Romaniei de a coordona, desfasura si supraveghea Fondurile Europene Structurale si de Investitie.

Acesta va sprijini atat administratia implicata in managementul fondurilor europene, cat si pe beneficiarii acestora, prin intarirea capacitatii acestora de a pregati si de a implementa proiecte, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Programul Operational pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezinta o investitie de 1,58 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economiei.

O prima prioritate a programului o reprezinta investitiile in cercetare si dezvoltare (952,6 milioane de euro), gandite sa raspunda nevoilor mediului de afaceri si sa intareasca legaturile dintre acesta si institutele de cercetare.

In egala masura, acesta se concentreaza pe cresterea calitatii si a utilizarii serviciilor publice electronice (630,2 milioane de euro). Vor fi sustinute folosirea tehnologiilor informatice si de comunicare in educatie, cultura si sanatate. Programul va sprijini dezvoltarea infrastructurii broadband in intreaga tara, creand legaturi esentiale intre mediul rural si mediul urban.

"Adoptarea rapida a acestor programe este un semnal puternic de sprijin pe care Comisia il transmite Romaniei. Programul de Asistenta Tehnica vine in sprijinul eforturilor administratiei de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene, iar Programul pentru Competitivitate isi propune sa stimuleze inovatia care raspunde nevoilor reale ale economiei.

Fac un apel catre Guvernul Romaniei pentru a incepe implementarea in perioada 2014-2020 cu proiecte concentrate pe calitate si pe obtinerea celor mai bune rezultate pentru economia tarii", a declarat Corina Cretu, comisar european pentru Politici Regionale.

Ambele programe vor fi coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Pentru programul Asistenta Tehnica contributia europeana este de 212 milioane de euro, iar contributia romaneasca de 38 milioane euro. Programul Competitivitate are valoarea totala de 1,58 miliarde de euro, din care 1,32 miliarde este contributia europeana.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#fonduri europene Romania 2014 2020, #investitii fonduri europene , #programe europene