Comisia Europeana ameninta Romania pe chestiunea programelor sectoriale (Video)

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 15:24
2775 citiri
Comisia Europeana ameninta Romania pe chestiunea programelor sectoriale (Video)

Comisia Europeana (CE) ameninta Romania cu presuspendarea tuturor programelor operationale sectoriale (POS), dupa ce institutia europeana a cerut Bucurestiului, oferind un termen limita, rezolvarea problemelor semnalate in desfasurarea acestor programe.

Un avertisment in acest sens a fost deja transmis, in urma cu trei saptamani, de catre Angela Martinez-Sarasola, sefa Unitatii pentru Romania din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene), arata Mediafax.

Oficialul european a aratat ca exista probleme importante in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, distanta dintre Romania si celelalte state membre marindu-se constant, precizand ca nu crede ca problemele vor fi rezolvate in scurt timp.

"Comisia continua sa analizeze situatia programelor operationale sectoriale (POS), urmare raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la inceputul lunii iulie privind functionarea sistemului de management si control al fondurilor. Pentru moment, procedurile interne isi urmeaza cursul, Comisia avand in vedere o decizie de presuspendare si luand in calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare.

Proiectul de decizie este in circulatie la nivelul serviciilor implicate, acesta putand fi adoptat in perioada urmatoare", se arata in avertismentul transmis Guvernului roman.

Potrivit unor documente obtinute de Mediafax, Angela Martinez-Sarasola a criticat lipsa de viziune si strategie a guvernului Ponta si s-a aratat dezamagita ca procesul de elaborare a pozitiei Romaniei nu se deruleaza corespunzator, recomandarile facute de Comisie nefiind luate in consideratie in intregime.

Aceasta a atentionat ca nu exista un progres suficient, mai ales comparativ cu alte state membre, aratand ca lipseste abordarea strategica si viziunea asupra urmatoarei perioade.

CE, corectii financiare pentru POS

Incepand cu 1 iulie, Romania nu a mai trimis catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru programele operationale, interval in care Executivul comunitar a analizat daca autoritatile romane au respectat conditiile asumate la finele anului trecut.

CE aplica Romaniei corectii financiare pentru patru programe operationale

In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice.

"In urma analizei, Comisia Europeana a gasit o serie de neregularitati de sistem legate de zona achizitiilor publice si va aplica anumite corectii financiare. Aceste corectii, care pot reprezenta cateva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea romana pentru fiecare program in parte", au afirmat sursele.

In vara acestui an, presedintele Traian Basescu a declarat ca, in luna august, Romania nu va primi "niciun euro" din fondurile europene, sustinand ca "neoficial" platile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor si procedurilor.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Comisia Europeana suspendare POS, #CE suspendare Program Sectorial, #CE suspendare Romania Guvern , #programe europene
Comentarii
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2
Comisia Europeana ameninta Romania pe chestiunea programelor ...