Polonia construieste aeroporturi fantoma cu banii de la UE

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 14:57
7171 citiri
Polonia construieste aeroporturi fantoma cu banii de la UE
Foto: Wikipedia

Uniunea Europeana a dat Poloniei peste 100 milioane de euro pentru a construi cel putin trei aeroporturi fantoma in zone unde nu exista suficienti pasageri pentru a justifica aceste aeroporturi.

Polonia nu este singura tara din Europa care a construit aeroporturi in incercarea de a atrage zboruri. Insa ce este izbitor in cazul Poloniei este ca tara a beneficiat de fonduri de la UE pentru aceste proiecte. Potrivit cifrelor furnizate de Comisia Europeana, in perioada 2007-2013, Polonia a primit de la UE fonduri de 615,7 milioane de euro special pentru aeroporturi. Este vorba de o suma dubla comparativ cu urmatorul mare beneficiar la acest capital, Spania, si mai mult decat sumele primite de o treime din toate statele membre pentru aeroporturi.

Cele mai mari probleme sunt la noul terminal international de la aeroport de la Lodz, unde in 2013 numarul de pasageri a fost mai mic cu aproape un milion decat se preconiza. Intr-o zi relativ aglomerata din timpul verii doar patru zboruri au ajuns si patru au plecat de pe acest aeroport.

Jacek Krawczyk, fost presedinte al consiliului de administratie de la compania aeriana poloneza LOT sustine ca Polonia nu a avut performante mai proaste decat alte state UE la construirea de aeroporturi. Krawczyk subliniaza ca in cazurile in care lucurile nu au mers nu a fost vorba "de coruptie, ci de prioritati gresite".

Intre 2007 si 2013, Uniunea Europeana a promis finantare pentru a construi si moderniza 12 aeroporturi in Polonia. Insa unele prognoze care au stat la baza acestor planuri au fost mult prea ambitioase. Guvernul de la Varsovia nu a dezvaluit prognozele sale pentru numarul de pasageri. Insa in cazul a trei aeroporturi, Lodz, Rzeszow si Lublin, incluse intr-o scrisoare trimisa Comisiei Europene de ministrul polonez de Externe arata ca autoritatile poloneze mizau un numar combinat de peste trei milioane de pasageri pe an. I

n 2013 numarul real a fost de doar 1,1 milioane. Impreuna investitiile in cele trei aeroporturi s-au ridicat la 245 milioane de euro dintre care 105 milioane de euro au venit de la UE si restul de la guvernul polonez, autoritatile locale si operatorii aeroportuari.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Polonia aeroporturi fantoma UE, #fonduri europene Polonia , #programe europene