Dorel loveste la alt nivel: Un celebru institut din Constanta a comandat gresit o nava si a pierdut toti banii

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 19:18
9615 citiri
Dorel loveste la alt nivel: Un celebru institut din Constanta a comandat gresit o nava si a pierdut toti banii
Foto: site oficial INCDM

Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" Constanta (INCDM) va pierde sansa de a achizitiona o nava noua cu aproape opt milioane de euro fonduri comunitare, iar Ministerul Agriculturii ar putea plati despagubiri pentru ca a refuzat sa semneze contractul cu firma ce a castigat licitatia pentru construirea navei.

Motivul refuzului: Codul produsului achizitionat a fost inregistrat gresit, obiectul licitatiei fiind achizitionarea unei nave militare de cercetare, nu a uneia pentru cercetari stiintifice marine.

Compania italiana Vittoria Shipyard a dat in judecata mai multe institutii romanesti responsabile de intarzierea semnarii unui contract in valoare de opt milioane de dolari, dupa ce a castigat anul trecut licitatia pentru construirea navei ce trebuia achizitionata printr-un proiect depus de INCDM in cadrul Programul Operational pentru Pescuit - POP, Axa prioritara 5 - Asistenta tehnica.

Litigiul a fost deschis anul acesta, la sapte luni dupa depasirea termenului maxim prevazut de lege pentru semnarea contractului, si dupa 15 noiembrie, data limita la care constructorul Vittoria Shipyard trebuia sa livreze nava comandata de Institutul de Cercetari Marine din Constanta.

Intrucat achizitia urma a fi efectuata cu fonduri europene din exercitiul bugetar 2007 - 2013, nici nu mai exista vreo posibilitate ca tranzactia sa fie perfectata, astfel incat INCDM a pierdut sansa de a inlocui nava veche pe care o detine si care nu va mai rezista decat cel mult doi ani, potrivit directorului Institutului, Simion Nicolaev.

Avocatii companiei italiene acuza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca a incalcat atat legea nationala privind achizitiile publice, cat si prevederile europene in vigoare.

Proiectul INCDM a fost elaborat din 2012, iar dupa doi ani de pregatiri ale caietului de sarcini, in iulie 2014 a fost lansata oferta.

Licitatia a fost organizata de catre Ministerul Agriculturii, dar cu un caiet de sarcini a fost intocmit de catre INCDM.

Ciceronis Cumpanasoiu, directorul Autoritatii de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit (AM - POP), a explicat ca in caietul de sarcini a fost incadrat gresit produsul ce urma a fi achizitionat:

"Codul CPV era pentru nava militara, nu pentru nava de cercetari, si de aici a inceput o serie de complicatii. Nu se mai putea rectifica, ci trebuia reluata licitatia, pentru ca a fost facuta prin SEAP. Si nu mai era timp pentru reluarea licitatiei. Sunt bani pe care nu o sa-i mai luam", confirma directorul Autoritatii de Management POP.

Citeste mai departe despre Cum se pierd fondurile: Cu competenta si profesionalism, Institutul "Grigore Antipa" din Constanta a comandat o nava militara in locul unei nave de cercetari stiintifice pe Curs de Guvernare

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#comandat nava gresita Institutul Grigore Antipa , #proiecte fonduri
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
cine raspunde? cine plateste daunele firmei castigatoare a licitati
Poza patrula
patrula
rank 5