Institutiile medicale de stat, transformate in fundatii?

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 22:37
1713 citiri
Institutiile medicale de stat, transformate in fundatii?
Foto: exclusivenews.ro

Institutiile de stat din domeniul sanatatii s-ar putea transforma, in prima faza, in fundatii, pentru a intra in competitie directa cu clinicile si spitalele private, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Virgil Paunescu, consilier prezidential in cadrul Departamentului de Sanatate Publica al Presedintiei Romaniei.

"Sistemul actual de sanatate sufera din cauza monopolului. Tot acest ansamblu duce la o senzatie de incoerenta in ceea ce priveste politicile sanitare. Asa incat propunerea Comisiei Prezidentiale este un radicala, si anume va urma o perioada in care se vor intampla doua lucruri: punerea operatorilor din sanatate intr-o pozitie care sa permita competitia cu mediul privat (transfomarea spitalelor de stat in fundatii, in prima faza), respectiv trecerea la un sistem de asigurari private obligatorii care sa permita asiguratorilor privati sa ofere un pachet de baza.

Noi speram sa avem cat mai repede aceasta propunere si sa o punem pe masa Ministerului Sanatatii si, la final, speram ca va exista suficienta vointa politica pentru ca aceasta schimbare sa fie votata, Comisia Prezidentiala trebuie sa prezinte in dezbatere publica acest proiect. Acesta nu este batut in cuie. Din punctul nostru de vedere, este o initiativa a Ministerului Sanatatii. Momentan, nu este configurat un proiect de lege, dar atunci cand acesta va exista va fi in dezbatere publica", a afirmat Paunescu.

Acesta a adaugat ca, in prezent, sistemul romanesc de sanatate nu tine pasul nici cu cerintele populatiei, nici cu cele ale angajatilor din mediul medical.

"Sistemul de sanatate nu tine pasul cu cerintele populatiei si nici cu cei din mediul medical. Nu cred ca exista vreun domeniu in Romania in care sa nu existe nemultumiri. Exista interese care se simt foarte bine in acest sistem si care se vor opune oricarei schimbari. Este valabil si pentru sistemul de sanatate", a mentionat reprezentantul Presedintiei.

Rangam Bir, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), a afirmat, joi, ca deficitul bugetar al sistemului de sanatate din Romania a ajuns, in 2011, la aproximativ trei miliarde de lei, in pofida cresterii continue a cheltuielilor cu sanatatea din Produsul Intern Brut (PIB).

"Sistemul de sanatate din Romania se afla in stadiul unei subfinantari cronice. In ciuda cresterii continue a procentului cheltuielilor cu sanatatea din PIB, deficitul bugetar in sanatate a crescut de la an la an. Acesta a ajuns, in 2011, la 2,5-3 miliarde de lei", a apreciat Bir.

Acesta a adaugat ca, la ora actuala, o persoana din Romania cheltuie, in medie, 0,48 euro pe an pentru asigurarea privata de sanatate, in timp ce in Polonia suma ajunge la 5 euro/an, in Ungaria - 13 euro/an, iar in Croatia de 28 euro/an.

UNSAR organizeaza, joi, la Bucuresti, conferinta cu tema "Membrii UNSAR - parteneri ai reformei sistemului de sanatate". Evenimentul isi propune sa dezbata aspecte ale implicarii asiguratorilor privati in reforma sistemului medical din Romania, beneficiile parteneriatului public-privat in constructia unui sistem de sanatate eficient, analiza unor sisteme europene performante de asigurari de sanatate si a unor modele viabile pe plan local.

In prezent, UNSAR are 22 de membri ce reprezinta aproximativ 80% din piata asigurarilor din Romania. Valoarea totala a PBS (Prime Brute Subscrise, n.r.) raportata de catre membrii UNSAR in 2010, aceasta a fost de 1,64 miliarde euro.

De asemenea, PBS Asigurari Generale a avut, anul trecut, o valoare de 1,3 miliarde de euro, in timp ce PBS Asigurari de Viata a reprezentat 334 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#proiect institutii medicale, #deficit sistem sanatate, #asigurari sanatate, #fundatii sanatate , #proiecte fonduri
Comentarii