Bursa de Peste de la Tulcea va fi inaugurata la jumatatea anului 2012

Miercuri, 24 August 2011, ora 22:35
1891 citiri
Bursa de Peste de la Tulcea va fi inaugurata la jumatatea anului 2012
Foto: Arhiva

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a finalizat studiul de fezabilitate urmand ca, saptamana viitoare, sa fie organizata licitatia pentru proiectare si executie a Bursei de peste la Tulcea, investitie de 14 milioane de euro, a declarat, miercuri, Marian Manaila, presedinte ANPA, intr-o conferinta de presa.

"Licitatia de proiectare si executie a Bursei va fi organizata saptamana viitoare, iar investitia va fi gata la jumatatea anului viitor. Proiectul are o valoare de 14 milioane de euro, cu finantare europeana. Prin aceasta investitie vom ajuta atat pescarii autorizati pentru a-si putea vinde pestele, va exista un control fiscal, iar autoritatile vor avea informatii privind cantitatile de peste capturate", a spus presedintele ANPA.

De asemenea, Agentia pregateste constructia unui port pescaresc la Midia, in valoare de 10 milioane de euro, cu finantare prin Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007 - 2013.

Cu aceeasi finantare, Agentia pregateste si pescarii autorizati din Romania, fiind deja finalizat un program pilot, cu o valoare de 70.000 de euro, pentru instruirea a 100 de pescari din Delta Dunarii.

"Vom face programe similare si in Marea Neagra si pe Dunarea inferioara. Pregatirea vizeaza atat masuri de contabilitate, mai ales ca majoritatea pescarilor functioneaza ca persoana fizica autorizata, de protectia muncii, de navigatie pe Dunare, dar si de conformare cu regulile de pescuit din Uniunea Europeana", e explicat Marian Manaila.

La ora actuala, in Romania exista circa 1.500 de pescari autorizati in Delta Dunarii, 1.000 la Marea Neagra si aproximativ 800 pe Dunare.

Numarul pescarilor a ramas relativ acelasi comparativ cu anii 90, insa de suferit a avut flota de pescuit la Marea Neagra, din 30 de ambarcatiuni de peste 25 de metri cate erau in 90, in prezent numai doua mai sunt functionale, fiind inlocuite cu peste 400 de ambarcatiuni mici, apartinand pescarilor.

Prin Intermediul Programului Operational pentru Pescuit 2007 - 2013, ANPA pregateste investitii atat in porturi pescaresti la Marea Neagra, cum este cel de la Midia, dar si burse de peste in Delta sau programe de pregatire profesionala a pescarilor autorizati.

Romania beneficiaza, pana in 2013, de peste 307,618 milioane de euro prin POP pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, din care 230,714 milioane euro reprezinta asistenta UE prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar diferenta este asigurata din bugetul national.

Axa 1 destinata adaptarii flotei de pescuit are alocata o suma 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultura - 140 de milioane de euro, axa 3 pentru masuri de interes comun - 40 de milioane de euro, axa 4 - dezvoltarea zonelor pescaresti - 100 de milioane euro, iar pentru asistenta tehnica sunt alocate 14,3 milioane euro.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#bursa peste Tulcea, #bursa peste, #pescari Romania , #stiri fonduri