Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Comisia Europeana ne-a oprit finantarea pe trei programe operationale

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 14:03
4411 citiri
Comisia Europeana ne-a oprit finantarea pe trei programe operationale

Comisia Europeana a trimis o scrisoare autoritatilor romane, joi, prin care informeaza ca s-a decis "presuspendarea", in mare parte, a trei programe confinantate prin fondurile structurale.

Programele vizate sunt Transport, Regional si Cresterea Competitivitatii Economice, unde sunt probleme legate de achizitiile publice, gestiunea financiara, prevenirea si detectarea fraudelor si conflicte de interese. In total, programele valoarea peste 10 miliarde de euro.

Presuspendarea programelor presupune faptul ca nu se vor mai face plati pana nu se vor lua masuri de remediere a acestor probleme. "Masurile adoptate astazi fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre", se arata in comunicatul Comisiei Europene.

In plus, au fost propuse corectii financiare atat in privinta celor trei programe mentionate, dar si pentru cel pe Mediu, care ar reprezenta intre 10 si 25 la suta din plati. Daca Romania va accepta corectiile, sumele ar putea fi utilizate pentru alte proiecte a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta. Acesta a adaugat ca, doar pentru POSDRU, Romania ar avea de platit 175 de milioane de euro.

Guvernul va avea la dispozitie doua luni pentru a reactiona oficial la scrisori, urmand sa demonstreze ca ia toate masurile necesare pentru remedierea problemelor. Autoritatea Nationala de Audit va trebui sa comunice rezultatele printr-un raport, iar, ulterior, Comisia Europeana ar putea sa reia platile.

"Comisia solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta masuri in acest sens, deoarece fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere. Tara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreste sa reia platile cat mai curand posibil. Autoritatilor romane le revine acum sarcina de a demonstra ca sistemele de gestionare si control functioneaza. In prezent, ceea ce conteaza sunt actiunile urgente", se precizeaza in comunicat.

Misiunile de audit s-au desfasurat atat in 2010 si 2011, cand s-au identificat deficiente grave referitoare la sistemul de gestionare si control pentru fondurile structurale. Ulterior, au fost intrerupte platile efectuate prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER) si al Fondului de coeziune. Aceste plati au fost reluate la sfarsitul anului trecut.

In timpul auditului efectuat in perioada iunie - iulie 2012 s-a descoperit persistenta deficientelor grave, luandu-se decizia presuspendarii fondurilor.

Potrivit Comisiei Europene, este vital ca viitorul sistem de gestionare si control sa abordeze deficientele actuale si sa produca rezultate cu privire la proiectele care respecta reglementarile juridice.

"Aceste masuri nu constituie o surpriza, deoarece a existat un dialog constant intre autoritatile romane si Comisie cu privire la masurile necesare", se precizeaza in comunicat.

"Propunerile Comisiei pentru perioada 2014-2020 se bazeaza pe premisa ca instrumentele de investitii ale UE raspund necesitatilor in materie de investitii de pe teren si ca sunt disponibile resurse suficiente pentru a pune in aplicare reformele si transformarile structurale necesare pentru a indeplini obiectivele pe termen lung ale Strategiei Europa 2020", conchid oficialii CE.

Victor Ponta: stiu ce trebuie facut pentru deblocare

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca stie "care sunt pasii" ce trebuie facuti in cazul presuspendarii programelor europene.

"Oficial, nu am fost informat, stiu despre ce este vorba si stiu care sunt pasii pe care ii avem de facut, incepand cu POSDRU si celelalte programe operationale. Acestea se afla in blocaj din primavara anului 2012, pentru ca e vorba de auditurile din 2009-2011", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

"Erau doua lucruri de facut - sa luam masuri de organizare a Autoritatii de Management si partea mai dureroasa e sa acceptam niste corectii financiare. O sa platim noi acum ce s-a facut rau atunci, dar important este sa deblocam toate programele. Avem avantajul negocierilor din aceasta vara si din aceasta toamna. Comisia Europeana e nu doar receptiva, ci constructiva. Exista posibilitatea ca banii pe care ii pierdem de la acele programe - POSDRU, programe regionale si Cresterea competitivitatii - sa nu ii pierdem de tot, ci sa fie realocati in anvelopa Romaniei pentru programele unde am avut succes", a conchis el.

Ce anume a blocat Comisia Europeana

La Programul Operational Sectorial Transport (POS T) au fost presuspendate doua din cele patru axe prioritare ale programului, conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Europene: axa 1, "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T), in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE"; axa 2, "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil". In cadrul acestor axe, au fost pre-suspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).

In cazul Programului Operational Regional (POR), presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2, "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) inainte de 1 octombrie 2011, iar masura de presuspendare se aplica doar pentru contractele publicate in SEAP dupa aceasta data.

Oficialii CE sustin ca este nevoie de masuri suplimentare, care sa creasca credibilitatea sistemelor de management si control (in special in privinta achizitiilor publice, precum si a prevenirii fraudei si conflictelor de interese).

Romania are la dispozitie doua luni pentru a realiza aceste masuri dupa primirea versiunii in limba romana a scrisorilor de notificare a presuspendarii. Ulterior, in functie de rezultatele inregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plata trimise de partea romana, fie hotararea de a suspenda platile pentru o perioada de mai multe luni.

In toata aceasta perioada, implementarea proiectelor si platile interne catre beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia de astazi a Comisiei Europene.

"Dupa cum am precizat in repetate randuri, ne confruntam, insa, si cu dificultati si efecte negative decurgand din probleme de arhitectura ale sistemului institutional de gestionare a fondurilor structurale si de coeziune acreditat cu ani in urma, la inceputul actualei perioade de programare 2007-2013, a carui modificare nu mai este fezabila", a subliniat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Desi, initial, se intentiona presuspendarea a 4 din cele 5 programe operationale gestionate de DG REGIO, Comisia Europeana nu a considerat necesar sa ia o decizie de acest gen pentru Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), se precizeaza in comunicatul ministerului.

Pentru Programul Operational Asistenta Tehnica (PO AT), gestionat tot de DG REGIO, procesul de transmitere a declaratiilor de cheltuieli la Comisia Europeana nu a fost intrerupt la 1 iulie 2012 si continua si in prezent, se mai adauga.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#presuspendare fonduri europene, #Comisia Europeana presuspendare fonduri , #stiri fonduri