Diferenta intre piesele auto OE, OEM si AfterMarket

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 12:11
38832 citiri
Diferenta intre piesele auto OE, OEM si AfterMarket
Foto: unsplash.com

Atunci cand trebuie sa schimbi o piesa la masina ta, ai de ales una dintre categoriile sub care acestea sunt vandute.

Fie ca apelezi la un service sau optezi pentru o inlocuire Do-It-Yourself (DIY), alegerea corecta a unei piese auto poate prelungi viata masinii tale si te poate scuti de cheltuieli mai mari pe viitor.

De aceea este important sa cunosti semnificatia indicativelor uzuale OE, OEM si AM, mentionate in documentele de provenienta ale pieselor.

OE - Original Equipment (Genuine)

Indicativul OE (Original Equipment sau Genuine) este specific pieselor folosite de producatorul auto in procesul de asamblare a unui autovehicul nou.

Piesele cu mentiunea OE sunt fabricate de producatorul auto (de exemplu piese auto Ford) sau de un furnizor (Champion, Bosch) aflat sub contract de exclusivitate cu acesta. De aceea, logo-ul marcii auto se va regasi pe ambalajul piesei, alaturi de cel al furnizorului.

Productia de piese de schimb sau incheierea unui contract preferential cu un furnizor inseamna cheltuieli mai mari pentru fabricantul de masini, iar acest lucru se poate regasi in pretul piesei.

Identificarea marcii masinii pe care o conduci alaturi de producatorul piesei auto pe care o achizitionezi este cea mai buna garantie a calitatii.

OEM - Original Equipment Manufacturer

Indicativul OEM (Original Equipment Manufacturer) este specific pieselor auto produse de furnizorul care monteaza piese de origine pe o masina. Acesta are dreptul de a produce piesa originala si de a o comercializa personalizata cu brandul propriu pe ambalaj, chiar si in afara retelei dealer.

Produsele OEM respecta standardele de calitate impuse de producatorul masinii. Producatorii de piese auto OEM vin in ajutorul fabricantilor de masini, asigurandu-le acestora o aprovizionare constanta a liniei de productie cu piese auto de calitate echivalenta celor Genuine (originale).

Prezenta in piata a mai multor furnizori de piese sporeste calitatea productiei, fiecare producator urmarind sa echipeze masini inca din fabrica si sa patrunda in reprezentantele dealer.

Faptul ca piesele auto OEM pot fi vandute de producator la furnizori sau comercianti cu amanuntul reprezinta un avantaj pentru client. Astfel, vei putea cumpara, la pret avantajos, un produs la standarde impuse de producatorul de masini.

Mentiunile OE si OEM sunt specifice pieselor de origine sau originale, denumite "produs de origine".

AfterMarket

Piesele auto AfterMarket (AM) nu sunt personalizate cu logo-ul producatorului auto. Acestea sunt fabricate de companii care au achizitionat drepturile de a le produce si sunt omologate de organismele internationale, de aceea nu trebuie confundate cu piesele contrafacute.

Piesele cu indicatia AM se potrivesc la montaj si respecta standardele de calitate si prevederile legislative referitoare la siguranta si mediu. Poti gasi piese auto AfterMarket cu aceeasi durabilitate pe care o au cele originale, dar la un pret mai mic.

Unde gasesti piese auto pentru masina ta Ford

Spre exemplu, o companie produce injectoare pentru echiparea pe banda de montaj a autovehiculelor corporatiei Ford Motor Company. Ford va vinde in reteaua proprie de dealeri injectoare cu insemnele proprii, alaturi de cele ale producatorului, cu indicativul OE.

Compania care a produs piesa pentru echiparea din fabrica o poate vinde catre distribuitori independenti cu logo-ul propriu si indicatia OEM. O alta companie poate cumpara dreptul de productie a pieselor auto, respectand standardele impuse, si le poate comercializa, chiar daca nu au facut parte din echiparea de pe linia de montaj a autovehiculului, avand pe ambalaj mentiunea AM.

Piesele contrafacute copiaza produsul si ambalajele certificate OE, OEM si AM, avand o calitate indoielnica. Autoritatea care reglementeaza normele comercializarii pieselor de schimb in conformitate cu siguranta circulatiei si protectia mediului in tara noastra este Registrul Auto Roman (RAR).

Alege piese auto pentru Ford de la ePiesa si vei gasi cele mai potrivite piese auto originale, OE, OEM sau AfterMarket pentru masina ta Ford, insotite de factura, bon fiscal si certificate de garantie.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#piese auto after market, #piese auto Ford , #modele