Ford: Amanarea taxei auto este o decizie "foarte pozitiva"

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 18:20
1303 citiri
Ford: Amanarea taxei auto este o decizie "foarte pozitiva"

Amanarea cu un an a taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 este o decizie "foarte pozitiva", apreciaza directorul executiv al companiei Ford Romania, Henrik Nenzen.

"Am inteles pe deplin intentia Ministerului Mediului, care face o treaba foarte buna, dar taxa care a fost propusa era nedreapta ('unfair') pentru cei care detineau automobile mai vechi de anul 2007", a declarat luni oficialul Ford.

Pe de alta parte, Nenzen a spus ca Ministerul Mediului a lucrat foarte bine, iar programul de innoire a parcului auto este unul foarte bun, pentru ca o masina veche polueaza de cinci ori mai mult decat una noua. "Ministerul Mediului a lucrat foarte bine in 2011 pentru stoparea importurilor de masini europene rulate foarte vechi", a adaugat directorul executiv al Ford Romania.

Plata taxei auto in cazul autovehiculelor inmatriculate inainte de ianuarie 2007 a fost amanata cu un an pentru a da ragaz posesorilor sa-si vanda masinile, dar si pentru ca modalitatea de aplicare nu a fost suficient inteleasa de catre acestia, potrivit informatiilor remise luni de Ministerul Mediului si Padurilor (MMP).

Potrivit MMP, decizia a fost luata la intalnirea de luni a Coalitiei de guvernamant, urmand ca miercuri, in sedinta de Guvern, sa fie inaintata o Ordonanta de urgenta care sa modifice Legea intrata in vigoare din 13 ianuarie 2012.

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, a intrat in vigoare incepand din data de 13 ianuarie, la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial si la doua zile dupa aprobarea in Guvern a normelor care fac posibila punerea in practica a actului normativ.

Taxa de poluare urma sa fie aplicata atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care se inmatriculau pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, aceasta fiind suportata de catre cumparator.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu si se ridica la peste 200 de milioane lei.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost initiata de MMP, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Deci, care taxe se mai percep azi? Şi care mai trebuie restituite?