Ziare.com

Ford, reclamata de investitori romani la CE pentru un ajutor de stat ilegal

Marti, 28 Iunie 2011, ora 22:33

   

Ford, reclamata de investitori romani la CE pentru un ajutor de stat ilegal
Compania Ford ar putea avea probleme, dupa ce un grup de investitori romani a sesizat Comisia Europeana cu privire la un presupus ajutor de stat ilegal, care i-ar fi fost acordat.

Se pare ca producatorul auto nu a transferat activele imobiliare ale societatilor care urmau sa fuzioneze dupa privatizarea Automobile Craiova, conform Incont.ro, care citeaza Mediafax.

Ford ar fi trebuit sa restructureze grupul de societati Automobile Craiova prin separarea productiei de automobile de celelalte activitati conexe. Aceasta operatiune presupunea insa transferul catre statul roman si actionarii minoritari ai Automobile Craiova a unor active aflate in proprietatea Ford Romania si a Automobile Craiova, relateaza Mediafax.

Conform legii privind privatizarea Automobile Craiova, din 2008, societatea trebuia sa fuzioneze cu firmele Mecatim Timisoara si uzina auto de la Craiova, fosta Daewoo Automobile Romania.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In urma fuziunii, Ford Romania a preluat activitatea de productie, in timp ce activele conexe, in mare parte imobiliare, urmau sa fie transferate unei noi firme, controlata de stat si de actionarii minoritari ai Automobile Craiova.

"Aceasta obligatie a Ford de a transfera activele conexe nu a fost respectata. Acest fapt a dus atat la blocarea procesului de restructurare, asumat de Ford si prevazut de articolul 7 din Legea nr. 36/2008, cat si la privarea statului roman si a fostilor actionari minoritari ai Automobile Craiova de aceste active conexe (...)

Nerespectarea de catre Ford a obligatiilor sale contractuale de restructurare si de separare a activelor conexe, cu o valoare estimata la cel putin 10 milioane de euro, a creat pentru Ford beneficii financiare importante, prin renuntarea de catre statul roman la veniturile care ar fi rezultat din valorificarea acestor active conexe", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).

Investitorii acuza Ford Romania si Automobile Craiova au beneficiat astfel de un avantaj care "distorsioneaza sau ameninta sa distorsioneze concurenta", mai ales ca Ford are drept concurent principal producatorul Dacia din Mioveni.

"Prin urmare, acest avantaj poate fi considerat un ajutor de stat, care se adauga la alte avantaje acordate deja pentru Ford de statul roman", se precizeaza in comunicat.

Mai mult, Ford este acuata si ca nu a respectat nici promisiunea facuta la privatizarea Automobile Craiova de a ajunge la o productie de 250.000 de automobile la sfarsitul celui de-al patrulea an de investitii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 988 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

sa nu uite ford

ca si-a facut de lucru cu romani. in cati va ani pleaca fordu mancand pamantul din romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor