Guvernul a facut un compromis cu Ford, compensand penalitalile

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 20:56
1474 citiri

Guvernul a ajuns la o intelegere cu Ford pentru a compensa partial penalitatile pe care compania ar fi trebuit sa le achite dupa ce nu a reusit sa respecte intelegerea facuta in ceea ce priveste numarul de masini produse stipulate in contractul initial de preluare a companiei Automobile Craiova.

Guvernul a argumentat alegerea acestui compromis prin faptul ca angajarea unor avocati si pornirea proceselor ar fi o actiune costisitoare si de asemenea nu se doreste distorsionarea imaginii companiei Ford, scrie Mediafax.

In 2007, compania Automobile Craiova a fost preluata de Ford care a platit 57 de milioane de euro pentru 72,4% din actiuni. Potrivit contractului de privatizare incheiat, investitorul avea obligatia sa realizeze pana la 19 martie 2012 investitii tehnologice si de mediu de 675 milioane euro si un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unitati.

Probleme la uzina Ford de la Craiova: Productia se opreste temporar. Angajatii, in somaj tehnic

Potrivit autoritatilor romane, programul investitional a fost realizat dar nu si numarul de masini. Reprezentantii companiei Ford au dat vina pe criza si au cerut ajustarea acestui numar la conditiile reale. Pentru ca nu a respectat contractul, investitorul ar fi fost obligat sa plateasca o penalitate reprezentand 25% din pretul actiunilor achizitionate, in acest caz 14,25 milioane de euro.

La inceputul acestui an, Ford a invocat insa, conform unui document al Guvernului, "pretinse pierderi de mediu" ulterior privatizarii, prin contaminarea panzei freatice, si a actionat Romania in judecata la Curtea de Arbitraj International de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris, cerand despagubiri de 15 milioane euro, adica o suma apropiata de suma pe care trebuia sa o achite statului ca penalitate.

Primul termen al procesului era pe 30 septembrie, dar Guvernul a anuntat ca accepta o formula de compromis prin compensarea reciproca a creantelor.

Quarterly Report - Editia 4

După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
După ani de inflație devastatoare, Turcia se apropie de o "renaștere" economică, susțin analiștii unui colos bancar
Un raport al băncii multinaționale de investiții Citigroup Inc susține că investitorii ar putea reveni în Turcia, după ce banca centrală a instaurat o politică monetară agresivă pentru a...
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Zbor Tarom cu probleme: Aeronava decolată pe ruta Paris - București a lovit păsări și a revenit pe aeroportul francez
Un zbor TAROM care circula pe ruta Paris – Bucureşti a avut probleme, vineri seară, 24 mai, după ce aeronava a lovit păsări şi a revenit pe aeroportul de unde a plecat imediat după...
#Ford anulare penalitati Guvern, #Ford bani statul roman anulare, #datorie Ford anulata , #Romania
Comentarii