Proiectele Ford de la Craiova se amana cu un an din cauza crizei

Miercuri, 18 August 2010, ora 08:47
1403 citiri
Proiectele Ford de la Craiova se amana cu un an din cauza crizei

Compania americana Ford doreste o modificare a contractului semnat in 2007 cu Guvernul Romaniei si negociaza cu AVAS decalarea cu un an, fara penalitati, a termenelor pentru obiectivele asumate.

Totodata, estimarea productiei din 2013 a fost ajustata in jos cu 10%, pana la 225.000 de masini.

Ford Romania a platit in urma cu trei ani 57 milioane de euro pentru 72,4% din actiunile Automobile Craiova si, conform contractului, trebuia sa ajunga, in intervalul martie 2011 - martie 2012, la o productie de peste 250.000 de unitati, in caz contrar urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea la care a achizitionat Automobile Craiova.

Nivelul sanctiunilor scade la 10% din valoarea contractului pentru o productie intre 200.000 si 225.000 de vehicule si la 5% daca se construiesc intre 225.000 si 250.000 de unitati.

Ford a anuntat ca termenii intelegerii initiale nu vor putea fi respectati, iar scadentele ar trebui decalate cu un an.

"Initial, am spus ca proiectul de la Craiova se va finaliza in 2012. Acum, lucram cu AVAS sa modificam aceasta data, din cauza crizei. Vom termina investitia, probabil, in 2013", sustine John Fleming, fostul sef al Ford of Europe, conform Capital.

Potrivit oficialilor, "investitia anuntata initial, de 675 de milioane de euro, ramane o certitudine. Chiar daca vom intarzia un an, proiectul merita. Toata lumea va profita de pe urma acestuia".

Ford mai incearca, pe langa aceasta amanare, sa obtina si modificari ale contractului in privinta volumelor productiei, care fusesera initial convenite la minimum 250.000 de unitati in 2011 si 300.000 in 2012.

In schimbul concesiilor asteptate, Ford promite sa devanseze transferul catre statul roman a 40 de active (cladiri, terenuri si firme) preluate de Ford la privatizare.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#afaceri Ford, #Ford Romania, #proiecte Ford , #Romania
Comentarii
Poza DEKAR
DEKAR
rank 5
Ne tzepuiesc si astia, ca si OMV, GAZ de France, EON GAZ si alti "investitori strategici" occidentali!
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Guvernele Romaniei, indiferent de orientare, au incercat sa mentina in functiune fabrica de la Craiova ca sa mai poata fi salvate cateva mii de locuri de munca. Pana la urma nu se deosebeste foarte mult situatia din vremea lui Ceausescu cu cea de acum: