Tariceanu: Ford ar putea ramane o amintire

Joi, 17 Mai 2012, ora 08:57
4179 citiri
Tariceanu: Ford ar putea ramane o amintire
Foto: Arhiva

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a afirmat, miercuri, ca Ford ar putea "ramane o amintire", daca autoritatile vor penaliza compania fara sa indeplineasca si obligatiile, adica realizarea infrastructurii necesare exportului.

El a avertizat ca nerespectarea de catre autoritatile locale a angajamentelor fata de Ford Romania ar putea pune in pericol derularea investitiei de la Craiova.

"Ford a venit in Romania considerand ca sunt niste conditii favorabile. Potrivit planurilor Ford, 93-94% din productie urmeaza sa fie exportata catre Europa centrala si de vest. Acest lucru presupune un flux enorm de aprovizionare cu piese si componente si un alt flux enorm de produse finite, de masini care trebuie expediate. Pentru aceasta autoritatile locale ar fi trebuit sa aiba grija sa isi respecte angajamentele pe care ni le-am luat cu totii in momentul semnarii contractului de privatizare", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax.

"Daca Guvernul care a urmat dupa cel pe care l-am condus a fost foarte atent in a urmari obligatiile pe care Ford si le-a luat si eventual a sanctiona sau a penaliza Ford, nu acelasi lucru a facut cu obligatiile pe care le aveau Guvernul si autoritatile locale, obligatiile pe care ni le-am luat in asa fel incat activitatea sa se poata desfasura in bune conditii", a continuat acesta.

El a acuzat Primaria Craiova ca nu si-a respectat obligatiile pe care si le-a asumat, cum ar fi un drum expres care sa lege Craiova de sistemul de autostrazi al Coridorului 4 paneuropean si un drum expres catre unul dintre porturile dunarene.

De asemenea, Tariceanu a subliniat faptul ca, in caz contrar, investitorul se poate reloca, deoarece exista alte tari, mult mai atractive decat Romania.

Ford si AVAS au semnat un act aditional la contractul de privatizare, in luna martie a acestui an, prin care se stipuleaza ca constructorul auto va produce mai putine masini decat se prevedea initial, va plati penalitati si va renunta la un ajutor de stat pentru formarea profesionala a angajatilor.

Ford si AVAS au semnat un act aditional la contractul de privatizare

Potrivit oficialilor, Ford va investi peste 675 de milioane de euro pentru a crea o unitate de productie moderna si competitiva, atat pe piata de vehicule, cat si pe cea de motoare.

Insa compania a fost amanedata cu 14 milioane de euro de statul roman, o suma record, pentru nerespectarea contractului de privatizare incheiat in anul 2007.

La acea data, Ford a promis ca va produce, in Craiova, cel putin 250.000 de masini, pana in 2011. In schimb, anul trecut nu a asamblat decat 7.600 de utilitare Transit Connect.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Tariceanu Ford Romania, #Tariceanu acuza Primaria Craiova, #Tariceanu investitie Ford Romania , #Romania