Fratele unui bărbat executat în Arabia Saudită, apel disperat la șeful Formulei 1 înaintea cursei de duminică

Joi, 16 Martie 2023, ora 18:39
1972 citiri
Fratele unui bărbat executat în Arabia Saudită, apel disperat la șeful Formulei 1 înaintea cursei de duminică
Marele Premiu al Arabiei Saudite va avea loc duminică

Fratele unui bărbat executat de autorităţile din Arabia Saudită anul trecut a acuzat Formula 1 că este complice la “crime odioase” comise de stat, informează The Guardian.

Formula 1 revine pe circuitul din Jeddah în acest weekend, la puţin peste un an de când Arabia Saudită a executat 81 de bărbaţi într-o zi. Execuţiile au avut loc cu puţin înainte de cursa de F1 de anul trecut. Ulterior, înaltul comisar pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a raportat că ONU crede că, dintre cei 81 condamnaţi pentru “infracţiuni de terorism”, 41 erau din minoritatea şiită şi au participat la proteste antiguvernamentale.

Mustafa al-Khayyat era unul dintre cei 81 de bărbaţi. Joi, fratele său, Yasser al-Khayyat, i-a scris un mesaj şefului F1 Stefano Domenicali, în care a subliniat că Mustafa a fost executat pentru că a participat la proteste. El a menţionat că prezenţa F1 în regat a încurajat autorităţile să acţioneze cu brutalitate şi fără scrupule.

„Ei folosesc spectacolul acestui campionat sportiv pentru a distrage atenţia de la uciderea fratelui meu şi a alte sute de persoane”, a scris el. „Desfăşurarea normală a Marelui Premiu, fără a se menţiona măcar atrocităţile care tocmai au fost comise pe acelaşi pământ, legitimează aceste crime odioase. Tăcerea este complicitate. Acesta este modul în care regimul scapă deşi a comis atrocităţi şi suprimă apelurile pentru reforme democratice. Dacă vrei cu adevărat ca Formula 1 să fie un agent al schimbării, mai degrabă decât un instrument de „spălare sportivă” a abuzurilor saudite, te rog să pui capăt tăcerii Formulei 1.”

Khayyat i-a scris lui Domenicali după ce italianul a declarat că F1 ar putea produce schimbări pozitive în regimurile represive prin exercitarea “puterii sale” şi interacţionând cu autorităţile.

Human Rights Watch (HRW) a documentat “reprimarea brutală a dizidenţilor paşnici” a statului saudit de când Mohammed bin Salman a fost numit prinţ moştenitor. Khayyat, care nu mai locuieşte în Arabia Saudită şi a spus că dacă ar fi acolo i-ar fi teamă pentru viaţa sa, este de acord cuu HRW.

“Acesta este un regim care îşi ucide oamenii în tăcere; judecându-i, condamnându-i şi executându-i în secret”, a scris el. “Tăcerea unor foruri precum Formula 1 permite această violenţă şi această vărsare de sânge. Parteneriatul Formulei 1 cu regimul a coincis cu o accelerare a execuţiilor.”

Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, va avea loc în acest weeekend, la Jeddah.

Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Bărbat diagnosticat cu botulism, după ce a mâncat două conserve de pește. În România nu există tratament pentru această boală
Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat în stare gravă cu diagnosticul de botulism, anunță reprezentanții Spitalului Judeţean Ploieşti. El le-a spus medicilor că a mâncat...
Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
Telefonul dezvoltat de Motorola în parteneriat cu Formula 1, așteptat să aducă o mulțime de funcții AI
În urmă cu două luni, Motorola a postat un teaser pentru Moto X50 Ultra, un smartphone dezvoltat în parteneriat cu Formula 1. Compania a abordat, în special, funcționalitățile AI ale noului...
#formula 1, #Arabia Saudit, #barbat, #frate , #stiri Formula 1