Peste o mie de români au redirecționat, fără acordul lor, 2 % din impozit către un club sportiv. Cum a scăpat de pedeapsă autorul escrocheriei

Vineri, 26 Mai 2023, ora 22:10
6567 citiri
Peste o mie de români au redirecționat, fără acordul lor, 2 % din impozit către un club sportiv. Cum a scăpat de pedeapsă autorul escrocheriei
Directorul unui club de înot a faslificat aproape 1.200 de formulare pentru redirecționarea impozitului pe venit FOTO Arhivă

Fondatorul unui club de natație din Suceava, trimis în judecată pentru înșelăciune și fals după ce a redirecționat către clubul său 2 % din impozitul pe venit a aproape 1.200 de persoane, fără ca acestea să își dea acordul, a scăpat de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris. Prejudiciul trebuie, totuși, achitat.

Judecătoria Suceava a pronunțat la începutul lunii mai o primă sentință într-un dosar de înșelăciune și fals în care a fost trimis în judecată fondatorul Clubului de Natație Delfinii din Suceava. Fondatorului clubului a fost trimis în judecată cu acuzația că „în perioada iulie 2012-noiembrie 2016, în calitate de director sportiv al Clubului de Nataţie Delfinii, inculpatul a completat şi semnat în fals un număr de 1.194 de formulare 230 atestând în mod nereal opţiunea acestora de a distribui procentul de 2% din impozitul pe salariu către Clubul Sportiv de Nataţie Delfinii Suceava”.

Potrivit procurorilor, directorul clubului sportive a identificat într-o primă fază mai mulți salariaţi în numele cărora a întocmit formularul 230, iar contravaloarea celor 2% din impozitul pe salariu a fost direcţionată către Clubul de nataţie Delfinii Suceava. Având datele persoanelor care au redirecționat 2 % din impozitul pe venit către el, directorul clubului sportive a întocmit și în anii următori declarațiile 230 în numele acestor persoane.

În plus, „printr-o metodă care nu a putut fi stabilită, inculpatul a obţinut datele de identificare şi a altor persoane fizice şi a întocmit în fals formularele 230 în numele acestora, după care le-a depus la Administrația Județeană a Finanțelor Publice, obţinând sume importante de bani”.

Actele au fost depuse la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava, iar clubul sportiv a încasat peste 170.000 de lei, bani cu care Fiscul s-a constituit parte civilă.

Scăpat prin prescripție

Directorul clubului sportiv a scăpat de pedeapsă pentru că faptele s-au prescris. Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului în baza hotărârilor CCR și ÎCCJ privind prescripția.

„Instanța de judecată reține că de la data săvârșirii faptelor reținute în sarcina inculpatului, respectiv 30.11.2016 și 31.01.2017, a curs termenul general de 5 ani al prescripției răspunderii penale, care s-a împlinit cel mai târziu la datele de 29.11.2021 și 30.01.2022. Instanța constată că în această perioadă nu a existat niciun caz de întrerupere a prescripției generale pentru a opera prescripția specială, fiind golite de conținut prevederile art. 155 Cod Penal deoarece legiuitorul nu a intervenit conform art. 147 alin. 1 din Constituție în termenul legal de 45 de zile pentru a pune în acord cu legislația penală dispozițiile obligatorii ale instanței de contencios constituțional”, se arată în sentința Judecătoriei Suceava.

Chiar dacă a dispus încetarea procesului penal pentru prescripție, judecătorul a stabilit că directorul clubului sportiv trebuie să achite prejudiciul, în acest caz prejudiciul fiind al statului. Două dintre persoanele ale căror venituri au fost redirecționate fără acordul lor au cerut daune morale de 10.000 de euro, dar cererile lor au fost respinse. Sentința Judecătoriei Suceava nu este definitivă.

Un nou mod de înșelăciune prin apeluri telefonice. Avertismentul Poliției pentru români
Un nou mod de înșelăciune prin apeluri telefonice. Avertismentul Poliției pentru români
Poliţia Română avertizează asupra unui nou mod de înşelăciune - ”spoofing”, prin apeluri telefonice în care atacatorii se folosesc de tehnologia Voice over IP (VoIP) pentru a-şi...
Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr din SUA a reușit să zboare cu avionul fără să-și cumpere bilet. Cum a reușit
Un tânăr de 26 de ani din SUA a găsit o modalitate ingenioasă, dar ilegală, prin care să zboare cu avionul fără a-și cumpărat bilet. Bărbatul a fotografiat biletul unui alt pasager...
#formular, #redirectionare impozit venit, #fals, #inselaciune , #justitie