Un fost agent din trupele de elită ale Scotland Yard a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru zeci de violuri: "Aţi profitat monstruos de femei"

Marti, 07 Februarie 2023, ora 16:44
2680 citiri
Un fost agent din trupele de elită ale Scotland Yard a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru zeci de violuri: "Aţi profitat monstruos de femei"
David Carrick FOTO Twitter

David Carrick, fost membru al trupelor de elită ale poliţiei metropolitane londoneze, a fost condamnat marţi, 7 februarie, la închisoare pe viaţă pentru zeci de violuri şi agresiuni sexuale asupra a 12 femei, un caz care a adâncit criza de încredere cu care se confruntă Scotland Yard, relatează AFP.

"Aţi profitat monstruos de femei", a declarat judecătoarea Bobbie Cheema-Grubb înainte de a anunţa sentinţa.

"V-aţi comportat ca şi cum aţi fi fost de neatins", a continuat ea. "Aţi intrat în Poliţia Metropolitană în 2001, ceea ce v-a pus într-o poziţie unică, cu puteri excepţionale de constrângere şi control”, a arătat judecătoarea din Londra.

În boxă, acuzatul a ţinut capul plecat şi ochii închişi în timp ce i se citea sentinţa.

Considerat unul dintre cei mai de temut prădători sexuali din istoria recentă a Marii Britanii, David Carrick, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu un termen de siguranţă de 30 de ani.

El a fost trimis în judecată pentru cel puţin 85 de infracţiuni, inclusiv 48 de violuri, care au avut loc între 2003 şi 2020. În această perioadă, a făcut parte la un moment dat din unitatea de elită a poliţiei capitalei britanice, aceşti poliţişti fiind responsabili cu protecţia Parlamentului şi a reprezentanţelor diplomatice.

Un agent din unitatea de elită a poliţiei londoneze a recunoscut că este un violator în serie şi un prădător sexual.

Are la activ zeci de atacuri, comise timp de aproape 20 de ani

Poliţia a ratat nouă ocazii de a-l aresta pe acest violator în serie, care a acţionat în voie timp de 17 ani. El a fost arestat în cele din urmă în octombrie 2021 pentru un prim caz de viol, iar apoi au apărut şi alte victime. După ce a pledat vinovat, nu a avut parte de un proces propriu-zis, ci de două zile de audieri pentru pronunţarea sentinţei, luni şi marţi, la Southwark Crown Court din Londra.

Luni, procurorul a făcut o descriere cutremurătoare a agresiunilor "sistematice" ale lui David Carrick, relatând poveştile victimelor sale vulnerabile, pe care obişnuia să le umilească. El şi-a folosit "farmecul" pentru a-şi "seduce şi înşela" victimele, iar statutul său de poliţist pentru a le descuraja să-l reclame, a declarat procurorul Tom Little.

Unei femei pe care a întâlnit-o într-un bar în 2003, i s-a prezentat ca fiind "cea mai sigură persoană cu care ar putea fi", potrivit procurorului, înainte de a-i pune pistolul la tâmplă şi de a o viola în mod repetat. O alta a povestit că a fost lovită cu biciul, închisă într-un dulap şi fluierată ca un câine, Carrick tratând-o ca pe un obiect care "îi aparţinea şi trebuia să i se supună". În declaraţiile lor, victimele au povestit cum s-au simţit "prinse ca într-o capcană" şi au mărturisit că "nu mai au încredere în poliţie".

Dezvăluirea acestor violuri şi agresiuni a provocat o undă de şoc în Marea Britanie, la mai puţin de doi ani de la cazul lui Sarah Everard, o londoneză de 33 de ani care a fost răpită, violată şi ucisă de un poliţist din Scotland Yard, care a fost condamnat între timp la închisoare pe viaţă.

Poliţia londoneză şi-a cerut din nou duminică scuze pentru cazul Carrick. "Nu ar fi trebuit să fie agent de poliţie", a declarat comisarul adjunct Barbara Gray, subliniind determinarea Scotland Yard de a-i elimina pe "cei care afectează integritatea" forţelor de ordine.

Ministrul de interne Suella Braverman a îndemnat forţele de poliţie să îşi facă curăţenie în rândul propriilor rânduri şi să-i dea afară pe "agenţii corupţi".

Poliţia londoneză a declarat că 1.633 de cazuri de presupuse agresiuni sexuale sau violenţe domestice în care au fost implicaţi peste 1.000 de agenţi şi angajaţi în ultimul deceniu vor fi revizuite pentru a se asigura că au fost luate decizii adecvate.

În urma scandalului Sarah Everard din martie 2021, poliţia a fost criticată pentru că a ignorat semnalele de avertizare cu privire la comportamentul poliţistului Wayne Couzens. Ancheta independentă lansată după acest caz a fost extinsă apoi la cazul Carrick.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#fost agent, #Scotland Yard, #inchisoare pe viata, #violuri , #stiri internationale