
David Carrick, fost membru al trupelor de elită ale poliţiei metropolitane londoneze, a fost condamnat marţi, 7 februarie, la închisoare pe viaţă pentru zeci de violuri şi agresiuni sexuale asupra a 12 femei, un caz care a adâncit criza de încredere cu care se confruntă Scotland Yard, relatează AFP.
"Aţi profitat monstruos de femei", a declarat judecătoarea Bobbie Cheema-Grubb înainte de a anunţa sentinţa.
"V-aţi comportat ca şi cum aţi fi fost de neatins", a continuat ea. "Aţi intrat în Poliţia Metropolitană în 2001, ceea ce v-a pus într-o poziţie unică, cu puteri excepţionale de constrângere şi control”, a arătat judecătoarea din Londra.
În boxă, acuzatul a ţinut capul plecat şi ochii închişi în timp ce i se citea sentinţa.
Considerat unul dintre cei mai de temut prădători sexuali din istoria recentă a Marii Britanii, David Carrick, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu un termen de siguranţă de 30 de ani.
El a fost trimis în judecată pentru cel puţin 85 de infracţiuni, inclusiv 48 de violuri, care au avut loc între 2003 şi 2020. În această perioadă, a făcut parte la un moment dat din unitatea de elită a poliţiei capitalei britanice, aceşti poliţişti fiind responsabili cu protecţia Parlamentului şi a reprezentanţelor diplomatice.
Un agent din unitatea de elită a poliţiei londoneze a recunoscut că este un violator în serie şi un prădător sexual.
Are la activ zeci de atacuri, comise timp de aproape 20 de ani
Poliţia a ratat nouă ocazii de a-l aresta pe acest violator în serie, care a acţionat în voie timp de 17 ani. El a fost arestat în cele din urmă în octombrie 2021 pentru un prim caz de viol, iar apoi au apărut şi alte victime. După ce a pledat vinovat, nu a avut parte de un proces propriu-zis, ci de două zile de audieri pentru pronunţarea sentinţei, luni şi marţi, la Southwark Crown Court din Londra.
Luni, procurorul a făcut o descriere cutremurătoare a agresiunilor "sistematice" ale lui David Carrick, relatând poveştile victimelor sale vulnerabile, pe care obişnuia să le umilească. El şi-a folosit "farmecul" pentru a-şi "seduce şi înşela" victimele, iar statutul său de poliţist pentru a le descuraja să-l reclame, a declarat procurorul Tom Little.
Unei femei pe care a întâlnit-o într-un bar în 2003, i s-a prezentat ca fiind "cea mai sigură persoană cu care ar putea fi", potrivit procurorului, înainte de a-i pune pistolul la tâmplă şi de a o viola în mod repetat. O alta a povestit că a fost lovită cu biciul, închisă într-un dulap şi fluierată ca un câine, Carrick tratând-o ca pe un obiect care "îi aparţinea şi trebuia să i se supună". În declaraţiile lor, victimele au povestit cum s-au simţit "prinse ca într-o capcană" şi au mărturisit că "nu mai au încredere în poliţie".
Dezvăluirea acestor violuri şi agresiuni a provocat o undă de şoc în Marea Britanie, la mai puţin de doi ani de la cazul lui Sarah Everard, o londoneză de 33 de ani care a fost răpită, violată şi ucisă de un poliţist din Scotland Yard, care a fost condamnat între timp la închisoare pe viaţă.
Poliţia londoneză şi-a cerut din nou duminică scuze pentru cazul Carrick. "Nu ar fi trebuit să fie agent de poliţie", a declarat comisarul adjunct Barbara Gray, subliniind determinarea Scotland Yard de a-i elimina pe "cei care afectează integritatea" forţelor de ordine.
Ministrul de interne Suella Braverman a îndemnat forţele de poliţie să îşi facă curăţenie în rândul propriilor rânduri şi să-i dea afară pe "agenţii corupţi".
Poliţia londoneză a declarat că 1.633 de cazuri de presupuse agresiuni sexuale sau violenţe domestice în care au fost implicaţi peste 1.000 de agenţi şi angajaţi în ultimul deceniu vor fi revizuite pentru a se asigura că au fost luate decizii adecvate.
În urma scandalului Sarah Everard din martie 2021, poliţia a fost criticată pentru că a ignorat semnalele de avertizare cu privire la comportamentul poliţistului Wayne Couzens. Ancheta independentă lansată după acest caz a fost extinsă apoi la cazul Carrick.
Va rog sa ma scuzati !
Trebuia sa scriu cu doi de "r":... Vezi tot