”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică

Joi, 30 Mai 2024, ora 16:12
4330 citiri
”O susţinătoare a comuniştilor chinezi”. Acuzații grave lansate de fostul ambasador al SUA la București la adresa ”numărului 2” din Directoratul de Securitate Cibernetică
Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman FOTO Facebook

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, a lansat o serie de acuzaţii la adresa directorului adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, privind legăturile sale cu China, afirmând că se cunoaşte foarte bine că aceasta susţine interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, în cadrul conferinţei Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susţinătoare a comuniştilor chinezi, susţine Huawei, susţine Lenovo”.

Acesta a subliniat că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securităţii cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susţine deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaşte că nu sunt sigure din perspectiva securităţii cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepţie făcând Manuela Catrina, care susţine Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziţii critice faţă de China şi faţă de companiile chineze.

El afirma şi într-un interviu acordat la sfârşitul anului trecut că în România există multe persoane care susţin interesele Rusiei şi ale Chinei, în detrimentul intereselor naţionale ale țării.

„Influenţa rusească şi chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid şi în România există trădători care susţin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-şi facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la Bucureşti, el a criticat în repetate rânduri China şi compania Huawei despre care afirma, în 2020, într-un editorial, că rămâne o alegere greşită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „naţiunile nu trebuie să încredinţeze securitatea cetăţenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspiraţii, fraudă cibernetică, fraudă bancară şi afaceri necinstite”.

”Huawei rămâne alegerea greşită. România poate accepta revoluţia 5G şi să evite Revoluţia Culturală Chineză”, mai afirma el cu ocazia participării la un eveniment public.

O declaraţie similară, din 2019, potrivit căreia, la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti, a provocat reacţia Ambasadei Chinei.

Cine este Manuela Catrina

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Catrina, membru PSD din 1996, a fost director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina.

Manuela Catrina şi-a afişat public pe pagina sa de Facebook afinităţile faţă de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziţia de director al Institutului ”Ovidiu Şincai”, cât şi din cea de cea de lider al Organizaţiei Femeilor Social-Democrate Bucureşti şi continuând cu mesaje de susţinere, în timpul pandemiei de COVID-19.

”Respect eforturile guvernului chinez si mi-e greu să cred că altcineva putea face mai mult într-o situație similară decât face China acum. Să ne rugăm să aibă succes și să îndreptăm un gând cald spre cei care sunt în miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

”Am simțit întotdeauna că ne leagă o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut şansa să am mulţi prieteni chinezi şi să invăţ câte un pic despre ei. Nu pot să înțeleg reacțiile guvernului PNL care nici măcar acum, în al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Când Dumnezeu vrea să te piardă, îți ia mințile! Legăturile dintre România și China au construit în ultimii ani adevărate poduri între oameni și în vremuri de restriște umanitatea nu poate merge înainte decât împreună”, comenta ea ca reacţie la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020.

Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
Dezvăluire Reuters: Campanie secretă anti-vaccinare dusă de SUA pentru a submina China, în timpul pandemiei
Armata americană a lansat un program clandestin în timpul crizei COVID pentru a discredita vaccinarea cu vaccinul Sinovac al Chinei - o răzbunare pentru eforturile Beijingului de a da vina pe...
Clotilde Armand spune că are noi dovezi de fraudă la alegeri. ”Aşa vor Ciolacu şi Ciucă să câştige, aşa vor să pună mâna pe bani şi să fure în linişte"
Clotilde Armand spune că are noi dovezi de fraudă la alegeri. ”Aşa vor Ciolacu şi Ciucă să câştige, aşa vor să pună mâna pe bani şi să fure în linişte"
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care îşi dispută funcţia cu candidatul PSD-PNL George Tuţă, acesta proclamându-şi deja victoria, reia acuzaţiile de fraudă electorală şi afirmă...
#fost ambasador SUA, #Adrian Zuckerman, #acuzatii, #directoare, #directorat national de securitate cibernetica, #China, #Comunisti , #stiri politice
  1. Ultimele rezultate parțiale publicate de BEC. Unde se organizează un nou tur de departajare între candidați
  2. Florian Coldea ar fi fost consilierul secret al premierului unei țări NATO din Balcani. Legăturile cu un cunoscut cartel al drogurilor
  3. Schimbare la 180 de grade. Cum s-a modificat discursul lui Klaus Iohannis despre PSD. Politolog: „Nu a spus niciodată ceva din capul lui”
  4. Ultima spaimă a Dianei Șoșoacă: A cerut să-i fie pus telefonul în frigider. „Sistemul îmi anulează telefonul și îmi atacă TikTok-ul”
  5. Mircea Geoană nu vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale. „Va fi anul independenților”
  6. Un nou candidat la prezidențiale își face apariția. „Sunt singurul preşedinte al partidului după 1990 care îşi asumă această misiune”
  7. Un nou protest pentru renumărarea voturilor de pe 9 iunie, organizat în Piața Victoriei. Ce transmit organizatorii participanților
  8. Cele mai noi rezultate provizorii ale alegerilor locale. PSD se menține în fruntea clasamentului
  9. Mircea Geoană, discurs cu iz electoral: ”România are nevoie să se lepede de moliciunea liderilor confecţionaţi din combinaţii şi mediocritate”
  10. George Simion, despre candidatura pentru funcția de președinte al României: „Am făcut multe greşeli, dar am fost capabil să ajung până aici”