Octavian Goga a fost arestat preventiv. Acuzațiile care i se aduc fostului deputat

Vineri, 31 Martie 2023, ora 13:46
4479 citiri
Octavian Goga a fost arestat preventiv. Acuzațiile care i se aduc fostului deputat
Octavian Goga, în perioada când era parlamentar FOTO cdep.ro

DNA a informat vineri, 31 martie, că fostul deputat Octavian Goga a fost arestat preventiv de Tribunalul Mureş într-un dosar în care este acuzat de fraudă cu fonduri europene.

Potrivit comunicatului DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de marţi, a lui Octavian Goga, la data faptei deputat în Parlamentul României şi administrator de fapt al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, sub forma coautoratului, în formă continuată.

În acelaşi dosar au mai fost reţinute şi alte trei persoane, dintre care doi administratori ai unor societăţi comerciale, pentru comiterea în forma autoratului şi a complicităţii a infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Acuzațiile aduse de procurori

În perioada 22 august 2018 - prezent, Octavian Goga, în calităţile menţionate, împreună cu administratorul de drept al societăţii pe care o controla, ar fi creat condiţii artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect ”Construire fermă vaci de lapte în loc. Araci”.

Concret, arată anchetatorii, cei doi, beneficiind de ajutorul celorlalţi doi, ar fi depus la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări şi livrarea unor materiale de construcţii, în scopul îndeplinirii condiţiilor impuse de finanţator.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obţinute fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.358.822 lei, menţionează procurorii.

Tribunalului Mureş a admis joi, 30 martie, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Octavian Goga şi a altor două persoane.

Fostul deputat s-a plimbat prin mai multe partide, printre care PMP și PSD.

#fost deputat arestat, #Octavian Goga, #arest preventiv, #DNA, #frauda fonduri europene , #DNA