Un fost primar din Alba, acuzat de delapidare, scapă de dosar pentru că faptele s-au prescris. A fost acuzat că a luat bani din sponsorizări

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 19:54
1578 citiri
Un fost primar din Alba, acuzat de delapidare, scapă de dosar pentru că faptele s-au prescris. A fost acuzat că a luat bani din sponsorizări
În același dosar a fost cercetat și fostul contabil-șef al primăriei FOTO Pixabay

Magistraţii Judecătoriei Alba Iulia au dispus joi, 26 ianuarie, încetarea procesului penal într-un dosar în care un fost primar şi un fost contabil-şef din cadrul Primăriei comunei Vinţu de Jos au fost trimişi în judecată pentru câte şapte fapte de delapidare.

Decizia de încetare a procesului a fost luată întrucât faptele s-au prescris. Acţiunea Primăriei, care se constituise parte civilă în dosar, a fost respinsă.

”În temeiul art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen. va dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Vlad Gheorghe, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare (...) - 7 acte materiale - în dauna persoanei vătămate Primăria Comunei Vinţu de Jos. (...) În temeiul art. 396 alin. 6 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen. va dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Groza Valentin Nicolae, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare (7 acte materiale) în dauna persoanei vătămate Primăria Comunei Vinţu de Jos. (...) respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată de Primăria Vinţu de Jos”, este soluţia pe scurt, publicată pe portalul instanţelor de judecată.

Articolul 16, alineatul 1 litera f) din Codul de Procedură Civilă prevede că acţiunea penală pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică.

Completul care a judecat dosarul a dispus confiscarea sumei de 6.000 lei de la inculpatul Vlad Gheorghe, fost primar al comunei Vinţu de Jos, şi a sumei de 25.000 lei de la inculpatul Groza Valentin Nicolae, fost contabil şef în Primăria Vinţu de Jos.

Fiecare dintre cei doi va trebui să plătească câte 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa Judecătoriei Alba Iulia poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Primarul Vlad Gheorghe şi contabilul Groza Valentin Nicolae au fost trimişi în judecată în februarie 2019 pentru delapidare.

”În cursul anului 2012, în calitate de primar al comunei Vinţu de Jos din jud. Alba la data comiterii faptelor, inculpatul V.G. şi-a însuşit, în interesul său, sumele de 3.000 lei şi 3.000 lei oferite cu titlu de sponsorizare pentru evenimente socio-culturale organizate de primărie de către două societăţi comerciale în baza a două contracte de sponsorizare şi a chitanţelor aferente, cauzând persoanei vătămate Primăria Comunei Vinţu de Jos un prejudiciu în cuantum total de 6.000 lei. În perioada 2012 – 2014, inculpatul V. G a semnat în calitate de primar cinci contracte de sponsorizare încheiate între Primăria Comunei Vinţu de Jos şi o societate comercială, în baza cărora inculpatul G.V.N., în calitate de contabil şef, şi-a însuşit fără drept suma de 18.000 lei, participând la cauzarea persoanei vătămate Primăria Comunei Vinţu de Jos a unui prejudiciu în cuantum de 18.000 lei”, arătau procurorii în rechizitoriu.

#fost primar, #vintu de jos, #Alba, #delapidare, #proces, #prescriere fapte , #stiri juridice
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Prescriptia si lentoarea Justitiei sunt