Fostul șef al IPJ Cluj, reținut de DNA. Date din dosarul în care mai sunt implicați încă trei ofițeri de poliție

Joi, 20 Octombrie 2022, ora 20:47
4244 citiri
Fostul șef al IPJ Cluj, reținut de DNA. Date din dosarul în care mai sunt implicați încă trei ofițeri de poliție
Mircea-Ion Rus este acuzat de abuz în serviciu FOTO Facebook / IPJ Cluj

Comisarul-şef de poliţie Mircea-Ion Rus, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, a fost reţinut joi, 20 octombrie, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, a informat DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de joi, a lui Mircea-Ion Rus, comisar-şef de poliţie, la data faptei şef al IPJ Cluj, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a lui Daniel-Sorin Graur, comisar-şef de poliţie, adjunct al şefului IPJ Cluj, şi a Ioanei-Paula Bob, comisar-şef de poliţie, şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul instituţiei, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sub urmărire penală a fost pus şi Elek Marton, comisar-şef de poliţie, şef al Poliţiei Municipiului Dej, cercetat pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la fals intelectual, purtare abuzivă, şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că, în perioada mai - iunie 2021, Mircea Ion Rus, în calitatea menţionată, ar fi dispus cu încălcarea prevederilor legale (art. 27 indice 16 din Legea 360/2002) împuternicirea lui Elek Marton la conducerea Poliţiei Municipiului Dej, pentru a treia oară consecutiv, în scopul obţinerii de către acesta din urmă a unui folos atât patrimonial constând în drepturile salariale aferente funcţiei pentru care a fost împuternicit, cât şi nepatrimonial constând în numirea sa într-o funcţie de conducere.

”În demersul său, suspectul Rus Mircea Ion ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalte persoane cercetate în prezenta cauză, care au realizat acte specifice procedurilor de mutare şi de împuternicire în funcţie, cunoscând caracterul nelegal al acestora”, se precizează în comunicat.

DNA mai arată că, în intervalul iunie - septembrie, Elek Marton, în calitate de şef al Poliţiei Municipiului Dej, i-ar fi solicitat telefonic în repetate rânduri ofiţerului de serviciu din subordine să-l ponteze în registrul de ore suplimentare, în zilele de sâmbătă şi duminică, cu motivaţia că ar fi fost planificat de serviciu ”din partea conducerii”, în condiţiile în care acesta nu s-a prezentat la locul de muncă.

”Consecinţele acestor demersuri ar fi fost întocmirea în fals a unor înscrisuri oficiale privind efectuarea orelor de muncă suplimentară de către lucrătorii de poliţie urmată de obţinerea de către suspectul Elek Marton a unor beneficii necuvenite (plata drepturilor salariale sau oferirea zilelor libere de compensare pentru orele suplimentare lucrate)”, menţionează anchetatorii.

Totodată, spun procurorii, în intervalul august 2020 - septembrie 2022, Elek Marton, în calitatea menţionată, în repetate rânduri, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi adresat expresii jignitoare lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Dej şi din cadrul Secţiei Rurală de Poliţie Dej.

Citește și:
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii inculpați în dosarul lui Secureanu recunosc „zeciuiala” cerută de fostul manager de la Spitalul Malaxa: „Vrei să lucrezi, bine, ăsta e prețul!”
Afaceriștii Mihai Mesner și Claudiu Ioniță au vorbit în fața judecătorului, în calitate de inculpați, cu privire la contractele pe care le-au derulat cu Spitalul „Malaxa”, pe vremea...
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Fost șef din poliție, acuzat de luare de mită și trafic de influență, mare director într-o firmă de stat după ce s-a pensionat din MAI
Tribunalul Călărași a dispus începerea judecății lui Marian Iorga, comisarul șef care a condus două inspectorate de poliție. Deși este anchetat pentru fapte de corupție (luare de mită...
#fost sef ipj cluj, #mircea ion rus, #DNA, #retinut, #abuz in serviciu , #DNA
Comentarii