Un raport al unei subcomisii FIFA privind „moştenirea” Cupei Mondiale 2022 din Qatar arată că forul are responsabilitatea de a compensa muncitorii migranţi, dar organizaţia nu a dat curs unei recomandări de a face acest lucru prin utilizarea fondului său de moştenire, informează Reuters.
Raportul întocmit de Subcomisia FIFA pentru drepturile omului şi responsabilitatea socială a analizat o solicitare făcută în cadrul Congresului FIFA de către Federaţia Norvegiană de Fotbal (NFF), care a întrebat ce măsuri ar putea lua FIFA pentru a compensa muncitorii.
FIFA a lansat săptămâna aceasta un fond de 50 de milioane de dolari pentru programe sociale, dar a fost criticată de Amnesty International pentru că nu a făcut nimic pentru familiile muncitorilor migranţi care au murit sau au fost exploataţi în timpul construirii stadioanelor din Qatar pentru Cupa Mondială.
Ţara din Orientul Mijlociu a negat că muncitorii au fost exploataţi.
Există muncitori care au contribuit la succesul răsunător al Cupei Mondiale FIFA Qatar 2022 care nu au beneficiat încă de nicio reparaţie sau de una adecvată", se arată în raport.
„În timp ce principala responsabilitate pentru remedierea acestor deficienţe revine angajatorilor direcţi ai acestor lucrători, precum şi guvernului din Qatar FIFA are, de asemenea, responsabilitatea de a lua măsuri suplimentare pentru a contribui la furnizarea de reparaţii pentru aceşti muncitori."
Potrivit raportului, în perioada 2010-2022, în Qatar au fost înregistrate numeroase "efecte asupra drepturilor omului" în cazul muncitorilor, inclusiv decese, răniri, neplata salariilor timp de mai multe luni şi datorii cu care s-au confruntat muncitorii şi familiile acestora pentru rambursarea cheltuielilor pe care le-au avut de plătit pentru a obţine un loc de muncă.
"Măsurile de "due diligence" puse în aplicare de FIFA şi de partenerii săi nu au împiedicat producerea acestor efecte grave", adaugă acesta.
COMPENSAŢII JUSTE
"Raportul oferă FIFA orientări clare cu privire la ceea ce reprezintă o compensare eficientă şi echitabilă pentru a se asigura că lucrătorii migranţi primesc compensaţiile la care au dreptul", a declarat preşedintele NFF, Lise Klaveness.
FIFA trebuie acum să pună în aplicare recomandările din raport şi să se asigure că lucrătorii migranţi care au contribuit la Cupa Mondială sunt despăgubiţi în mod echitabil.”
FIFA a declarat că toate rapoartele şi recomandările s-au luat în considerare în timpul unei analize cuprinzătoare.
"Deşi nu toate recomandările au putut fi îndeplinite, au fost reţinute elemente practice şi de impact. Trebuie remarcat faptul că studiul nu a constituit în mod specific o evaluare juridică a obligaţiei de compensare", a declarat un purtător de cuvânt al FIFA pentru Reuters.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că crearea fondului de moştenire a fost "aprobată în unanimitate" de Consiliul FIFA, în timp ce în 2018 a fost înfiinţat în Qatar un Fond de sprijin şi asigurare a muncitorilor.
La Cupa Mondială din Qatar, preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că Fondul de susţinere şi asigurare a muncitorilor a oferit compensaţii de peste 350 de milioane de dolari muncitorilor în cazuri legate în principal de neplata salariilor.
Amnesty şi alte grupuri de apărare a drepturilor au lansat apeluri pentru ca FIFA să despăgubească muncitorii migranţi pentru încălcările drepturilor omului, punând deoparte 440 de milioane de dolari, sumă egală cu premiile Cupei Mondiale.
Și cei de la FIFA știu cel mai bine asta.🤪😉 Vezi tot